2004 bestämde sig Elin Thalin för att bli tandläkare. På grund av ­äventyrlystnad, och höga betygskrav i Sverige, sökte hon sig utomlands och hamnade i Ungern. Under fem år pluggade Elin i Budapest och när hon var klar flyttade hon tillbaka till Göteborg. Sedan snart två år jobbar hon som tandläkare på Folktandvården. 
 
7.15 – Genomgång för dagen
--------------
Mina dagar börjar nästan i ottan. När scrubsen är på börjar arbetsdagen med att gå igenom dagens journaler för att se över vilka behandlingar som skall utföras och om det är någon patient med speciella behov. Sedan går jag snabbt igenom dagen med min sköterska.
 
7.30 – Första patienten
--------------
Första patienten hämtas in från väntrummet, undersökning står på schemat. Först blir det röntgen, anamnes (fint latinskt ord för sjukdomshistoria) och sedan tittar jag in i munnen på patienten. En del av undersökningstiden går även till att diskutera hur patienten tar hand om sin munhälsa. Striden för tandtråd är vanlig och svårflirtad. Mycket inom tandvård är preventivt, då den mesta vård vi utför kan undvikas med lite tandtråd och daglig tandborstning.
 
10.00 – Specialisten kommer
--------------
Tandregleringsspecialisten kommer en gång i månaden. Minuterna innan går jag igenom dagens yngre patienter med någon form av bettfel. Specialisten undersöker barnen för att sedan besluta vilken behandling som skall utföras av allmäntandläkaren. Många barn blir glada när beslutet att de skall få en glittrande tandställning kommer, den andra delen blir mindre entusiastiska.
 
11.00-12.30 – Bygga tänder
--------------
Protetikpatient, bland det roligaste inom mitt yrke. Denna del av tand­läkeriet handlar om att med hjälp av en tandtekniker bygga upp en eller flera saknade tander. Idag har jag en patient som har fått ta bort en tand och vill fylla luckan med hjälp av en bro. Kan bli fantastiskt snygga resultat med fast och avtagbar protetik, patienten blir väldigt glad. Fingerfärdighet kan man träna upp men ett intresse för att jobba med små ting med händerna behövs, och att ha tålamod är ett måste.
 
14.00 – Akutpatient
-------------- 
En ny patient som har ringt in själv på morgonen för tid. Patienten kommer in i rummet och har kraftig värk sedan några dagar. Jag lyssnar först på patienten, uppdaterar en hälsodeklaration och sedan gör jag en noggrann undersökning med olika diagnostiska instrument. Knackar och känner, tar kyltest, röntgen, tittar på fyllningarna, etc. Diagnos: Symtomatisk apikal parodontit. Behandling: Bedövning, treponering och täckförband. Patienten är akut färdigbehandlad och får ny tid för rotbehandling eller extraktion.
 
15.30 – Tar bort tänder
--------------
Sista patienten är en tonåring som skall få fast räls. Dessvärre har patienten trångt mellan tänderna och på remiss från tandregleringsspecialisten ska jag avlägsna fyra tänder totalt. Då det är första gången patienten ska ta bort tänder beslutar vi att bara avlägsna en tand idag, 14:an. Sakta och metodiskt går jag igenom hur man ”vickar ur tänder” och inte ”drar ut tänder”. Många har hört skräckhistorier, men när jag visat alla instrument, lagt bedövning och vickat ut tanden blir oftast patienterna förvånade hur odramatiskt det var. 
 
16.00 – Skriva klart journaler
-------------- 
Alla dagar slutar med att skriva färdigt journalerna. Vad som är gjort efter en behandling, vad som skall göras efter en undersökning. Om patienten är färdigbehandlad läggs patienten på en lista för ny kallelse om cirka ett år. Jag loggar ur jounalsystemet, scrubsen åker av och det är dags för hemgång.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset