Elin Ersson.
Elin Ersson.

Förra året stoppade 22-åriga Elin Ersson en utvisning av en man i 50-årsåldern. Nu döms hon till böter men domen kommer att överklagas, uppger hennes advokat.

Den 23 juli förra året hindrade Elin Ersson ett flygplan som skulle åka till Istanbul i Turkiet från Landvetters flygplats utanför Göteborg.

Trots kabinpersonalens order vägrade hon att sätta sig ned vilket gjorde att planet inte kunde lyfta. Från början var Elin Erssons plan att stoppa en utvisning av en man i 25-årsåldern men ombord på planet fick hon reda på att mannen inte var där. Däremot fanns en annan man, i 50-årsåldern, som var på väg att utvisas till Afghanistan och Elin Ersson bestämde sig för att agera ändå och stoppa utvisningen.

LÄS MER: Kvinna stoppade utvisning på planet – misstänks för brott

Döms till böter

Under aktionen på flygplanet sände hon live på sin Facebooksida och i klippet konfronterades hon av medpassagerare och flygpersonal.

Hon åtalades för brott mot luftfartslagen och i dag föll domen. Åklagaren hade yrkat på 14 dagars fängelse för Elin Ersson men tingsrätten bedömer inte brottet som allvarligare än att böter anses vara en tillräcklig påföljd. Hon döms till totalt 3 000 kronor i dagsböter.

Kommer överklaga

Domen kommer att överklagas, enligt Elin Erssons advokat Thomas Fridh.

– Vi delar inte tingsrättens bedömning och kommer att överklaga domen, säger han till nyhetsbyrån TT.

Tingsrätten skriver också att planet stod på marken när Elin Ersson agerade och menar att aktionen, trots att den enligt domen ledde till oro bland övriga passagerare, inte försenade planet med mer än en halvtimme.

De skriver också att Elin Erssons politiska syfte varken kan betraktas som vare sig en försvårande eller förmildrande omständighet.

LÄS MER: Kvinna åtalad – stoppade utvisning på flygplan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om brott