Elin Ylvasdotter, före detta Carlsson, tröttnade på att kvinnor alltid har uppkallats efter män och bytte därför efternamn för att hylla sin mamma.
Elin Ylvasdotter, före detta Carlsson, tröttnade på att kvinnor alltid har uppkallats efter män och bytte därför efternamn för att hylla sin mamma.

Elin tröttnade på att vara döpt efter männen i sin släkt och bytte namn från Carlsson till Ylvasdotter för att hylla sin mamma. Efter namnbytet har hon blivit hotad av flera män som upprörts av beslutet. – En man ringde upp och sa att jag kommer att dö ogift, säger hon.

Elin Ylvasdotter
Här är beviset på namnbytet.

Elin Ylvasdotter hette från början Carlsson, ett efternamn hon var väldigt trött på.

– Nästan alla män i min släkt heter Carl, inklusive min egen pappa. Jag blev så less på att vi kvinnor alltid har uppkallats efter män. Det signalerar ju att det bara är männens historia som är viktig, varför är männens historia mer intressant än vår? undrar hon.

För att hylla kvinnorna och sin mamma Ylva bestämde hon sig därför för att byta namn, något som ETC var först med att uppmärksamma.

”Låt mig presentera Elin Ylvasdotter, samma gamla Elin men med ett mycket mer feministiskt efternamn.” Så skriver Elin om sitt namnbyte på sin Facebooksida. Uppdateringen har i skrivande stund gillats av mer än 700 personer och stödet från vänner, familj, bekanta och okända har varit stort. ”Trendskapare”, ”Inspirationskälla”, ”Smäller av! Vad coolt!”, lyder några av kommentarerna hon fått.

Men alla har inte varit lika positiva till namnbytet. Efter publiceringen av artikeln i ETC har flera okända män, som upprörts av hennes aktion, hotat och uttryckt sin avsky för namnbytet i kommentarsfältet.

– En man ringde upp mig och sa att jag kommer att dö ogift eftersom ingen man vill sätta på en kvinna som du. Så jag svarade: ”På min gravsten får det väl helt enkelt stå att hon dog ogift och opåsatt på grund av ett feministiskt efternamn”, berättar Elin.

Även när hon frågade sina killkompisar hur de skulle känna inför att ta sin mammas namn och till exempel heta Karinsdotter i efternamn, möttes hon av motstånd.

– Många sa: ”Nej usch och fy” när jag bad dem leka med tanken. Det är tydligen väldigt provocerande att en kille skulle heta dotter i efternamn. Det bekräftar den patriarkala struktur som vi lever i, säger hon.

Till vardags kandiderar hon till förbundsordförande för Socialdemokratiska studentförbundet. Som som ung kvinna som brinner för politik och feministiska frågor, är hon van vid näthatande män.

– Jag jag har fått flera våldtäktshot på nätet. Som kvinna kan du skriva om princip vad som helst, det spelar ingen roll, män blir ändå provocerade. Kommer man dessutom med en feministisk tanke är det alltid att dra jämställdheten för långt. Kvinnlig rösträtt, abort, rätt till barnomsorg, det ansågs också vara att dra det för långt, säger hon.

►LÄS MER: Tjejer hängs ut och killar hotas

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset