Elisabet Höglund.
Elisabet Höglund.

Elisabet Höglund, i dag 72 år, blev utsatt för ett våldtäktsförsök när hon var 21 år gammal på en studentresa. Nu berättar hon för första gången om händelsen.

Året var 1965 och journalisten och författaren Elisabet Höglund var på en studentresa i Venedig. Nu berättar hon för första gången att hon blev usatt för ett våldtäktsförsök där.

– Jag hade varit och tittat på det berömda glasbruket Murano utanför Venedig. Där träffade jag en man som arbetade där.

Hon berättar att de bestämde sig för att ses den kvällen och att mannen bjöd med henne på en fest.

– När jag kom till festen var det jättemycket folk där och alla var väldigt fulla. Festen hölls i en liten lägenhet. Den här mannen, som jag faktiskt delvis har förträngt, blev alltmer berusad och visade allt större intresse för mig. Till slut drog han in mig i ett intilliggande rum, tvingade ner mig på golvet, började slita i mina kläder och försökte våldta mig. Jag skrek, protesterade och slogs med honom.

LÄS MER: "Experterna slår hål på sex myter om våldtäkter"

Till slut lyckades hon göra sig fri och rusade ut ur lägenheten och ut på gatan för att till sist hitta tillbaka till sitt hotell, berättar hon.

– Där delade jag rum med en annan svenska, men jag berättade inte för henne vad som hänt.

Elisabet Höglund minns att hon var fruktansvärt rädd.

– Jag var ung och hade väldigt lite erfarenhet av män. Jag var samtidigt godtrogen. Jag trodde att ett nej faktiskt betydde ett nej. Men så hade den här mannen inte uppfattat det. Min kropp var hans. Samtidigt var jag fruktansvärt förbannad på mig själv. Hur hade jag kunnat vara så blåögd att jag gick med en vilt främmande karl till en helt främmande fest med helt främmande människor?

Hon säger att samma sak var nära att upprepas några år senare i Valencia i Spanien, men att det inte hann leda till ett våldtäktsförsök den gången. Hon polisanmälde aldrig händelserna.

– Det hade jag inte ens någon tanke på. Hade de lyckats våldta mig hade saken kommit i ett annat läge.

Varför har du valt att inte prata om det här förut?

– Jag har helt enkelt inte känt behov av det. Jag skäms över mina tilltag och ser det som utslag av ungdomlig naivitet och godtrogenhet och brist på kunskaper om hur män är. Jag tyckte heller inte att det blev så farligt till slut eftersom jag lyckades komma undan och det blev inga fullbordade våldtäkter.

LÄS MER: "7 av 10 våldtäktsoffer paralyserades"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Våldtäkt