Elisabeth Moss (till vänster som Offred i "The handmaid's tale".
Elisabeth Moss (till vänster som Offred i "The handmaid's tale".

Elisabeth Moss är tillbaka i rollen som Offred i den andra säsongen av den hyllade serien "The handmaid’s tale". Nu ger skådespelaren en inblick i vad tittarna kan förvänta sig av säsong två och hur hon reagerade när den första säsongen blev en succé.

Den första säsongen blev en stor framgång. Hade du förväntat dig att serien skulle bli så väl mottagen?

– Man tror aldrig någonsin att man kommer att få den här typen av framgång för någonting. Jag menar, personligen sätter jag ribban mycket lägre.

Hur har serien förändrat dig, med tanke på responsen?

– Jag har aldrig haft en serie som … Jag menar, ”Mad men” betydde förstås mycket för mig under en lång tid, men det här är en helt annan upplevelse. Jag har aldrig haft en serie som går så parallellt med livet som det som händer just nu omkring mig. Särskilt livet som en 35-årig kvinna i USA. Så jag tror att linjerna är mer utsuddade än vad de någonsin har varit med någon annan roll som jag har gjort. Men det har också varit väldigt katartiskt och verkligen en bra upplevelse på det sättet. Att kunna ta del av den ilska och frustration som jag känner som medborgare – och som en medborgare i världen – att kunna berätta en historia som jag tror på.

LÄS MER: ”Oprah: Jag har definitivt jobbar häcken av mig för att komma dit jag är i dag”

Margaret Atwood (författaren till boken som serien bygger på) var väldigt involverad i den första säsongen, men hur involverad är hon nu när historien går vidare från boken?

– Precis lika mycket. Hon var en rådgivare under säsong ett och fick alla manus, allt gick genom henne. Så vitt jag vet tror jag inte att hon någonsin har haft några anmärkningar, förutom en liten rolig sak som jag inte kan komma ihåg just nu. Men det är samma med säsong två, vi skickade henne de två första avsnitten och hon sa: »Det här är bättre än vad jag någonsin kunde ha föreställt mig.« /…/ Jag tycker att hennes engagemang nästan är ännu viktigare nu när vi tar det förbi boken.

Kan du berätta något om graviditeten i serien och hur det kommer att påverka den här säsongen?

– Ja, mycket av säsongen handlar om moderskapet. Jag menar, man kan säga att den första säsongen också gjorde det, men jag känner definitivt att vi tar oss an moderskap i säsong två på ett helt nytt sätt. /…/ Det är en underbar sak att få barn, men potentiellt får hon barn i en värld hon kanske inte vill sätta ett barn till. Och du vet, om hon får barnet så blir barnet borttaget från henne och hon kan inte vara barnets mor. Så det är väldigt komplicerat och det blir bra drama. Men det är en väldigt stor del av den här säsongen, och det blir större och större under säsongens gång.

LÄS MER: ”Alicia Vikander om stuntsen i ”Tomb Raider”: Ont i kroppen jämnt”

Serien har vunnit en mängd priser. Varför tror du att responsen har varit så bra från både kritiker och fans och vad kommer folk fram till dig och säger om serien?

– Det som betyder mest för mig som folk säger är att serien har gett dem någon form av styrka eller gett dem någon form av mod. Kanske går de igenom något i sitt eget land, oavsett om de är kvinnor, homosexuella eller vad som helst, i ett land som, tror det eller ej, är mycket värre än vårt. Och de tittar på serien och det ger dem en slags styrka att vara sig själva och inte ge upp vilka de är.

Lucy Allen/The Interview People, översättning och bearbetning: Natalie Demirian

”The handmaid’s tale”

Skapad av: Bruce Miller. Serien bygger på romanen från 1985 med samma namn, skriven av Margaret Atwood.

Premiär: Den 26 april har säsong två premiär på HBO Nordic.

Rollistan i urval: Elisabeth Moss, Joseph Fiennes, Yvonne Strahovski, Samira Wiley och Alexis Bledel.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset