Eliza smygfilmades i duschen av sin styvfar när hon var 14 år gammal. Efter en elva år lång rättsprocess har Eliza fått rätt i Europadomstolens högsta instans.

Urban Brådhe

Efter att Högsta domstolen beslutat att inte pröva Elizas fall vände hon sig till europeiska domstolsväsendet. I dag föll domen i den allra högsta instansen.

– Det är helt fantastiskt. Jordskredsseger. Jag är typ i sjunde himlen, jag är så lycklig, säger Eliza till Metro efter domen.

Sverige kränkte den då 14-åriga Elizas rätt till privatliv när den man som smygfilmade henne inte dömdes för detta. Detta meddelas i ett pressmeddelande från den högre instansen i Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna.

– Jag tror på samhället igen. Sverige och Europadomstolen ska ha enorm cred för att de lyssnar på en enskild individ och gör något åt saken. Det var faktiskt fel det som hände.

Vad betyder det här för dig enskilt som person?


– Lättnad. Lycka. Det är som om en sten har trillat av. Det är någonting som man har kämpat med i så pass lång tid, det har hänt så mycket. Men det som inte dödar härdar, man får försöka göra det bästa av situationen. Även om livet kan se jättemörkt ut finns det många ljuspunkter och det är det här ett bevis på.

Eliza var 14 år gammal när hon upptäckte att hon smygfilmades naken i duschen av sin styvfar.
Händelsen polisanmäldes men hovrätten friade till slut mannen från åtalet sexuellt ofredande med motiveringen att han inte avsåg att flickan skulle få reda på att hon filmades.

►”Det finns inget förbud mot att filma sådant här”

Efter det att Högsta domstolen beslutat att inte pröva fallet vände hon sig till Europadomstolen, som friade Sverige.

I dag, elva år efter händelsen, kom Europadomstolens högsta instans (Grand chamber) med sin dom, som ger Eliza rätt.

– Nu kan jag äntligen släppa det och gå vidare. Samtidigt vet jag att de som går igenom samma grejer som mig vet att de har ett skyddsnät.

Det är artikel åtta i Europakonventionen för mänskliga rättigheter som Sverige inte levt upp till, enligt det majoritetsbeslut som den högsta instansen nu tagit.

I somras ändrades svensk lag. Numera är det olagligt att ta kränkande foton, eller filma, i privata miljöer eller till exempel omklädningsrum. Brottet kan ge upp till två års fängelse.

Det som domstolen nu tagit ställning till är om Sverige vid det aktuella tillfället hade adekvata lagar för att skydda flickans rättigheter. Det har man alltså kommit fram till att Sverige inte hade.

"Gärningen styvfadern begick kränkte hennes integritet vilket förstärktes av det faktum att hon var minderårig, att händelsen skedde i hennes hem och att gärningsmannen var en person som hon hade rätt att och förväntade sig att kunna lita på", står det i pressmeddelandet.

– Jag är jättenervös, jag kunde knappt sova alls i natt, sade Eliza till Metro före domen.

Fallet är unikt då det vid tillfället inte var förbjudet att filma någon utan dennes medgivande.

För Eliza var det en självklarhet att driva målet vidare. Hon kunde dock aldrig föreställa sig att det skulle få den uppmärksamhet det fått.

– Jag har hela tiden velat gå vidare för att man ska förstå att det finns ett skyddsnät för andra som drabbats av det här. Men det har helt klart varit en process. Som tur är har jag haft ett sådant otroligt stöd av min familj, mina vänner och advokater. Annars hade jag aldrig orkat, säger hon.

►Viktig dom om nakenfilm i duschen

I dag är Eliza 25 år gammal. Hon studerar och arbetar och försöker leva som vem som helst. Men tiden som varit har helt klart satt sina spår, menar hon.

– Det har varit en hård resa och domen som kommer nu är början på ett avslut. Jag kan verkligen lägga det här bakom mig, men aldrig glömma det helt eftersom det är en del av mitt liv.

– Även om domen inte blir som jag vill att den blir tycker jag ändå att det har varit värt det. Det kanske inte blir en ändring men åtminstone får folk upp ögonen, sade hon före domslutet.

 

Europadomstolen dömer Sverige att ersätta henne med 10 000 euro för sveda och värk plus 29 700 euro för hennes kostnader och utlägg. Det motsvarar sammanlagt cirka 350 000 kronor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset