Nätverket kommer bestå av tusentals satelliter, enligt Space X.
Nätverket kommer bestå av tusentals satelliter, enligt Space X.

Nyligen skickade Teslas grundare Elon Musk sin bil mot Mars med en raket. Nu hoppas han leverera internet till hela världen från rymden. I veckan skjuts de första satelliterna upp.

Elon Musks rymdföretag Space X siktar på att leverera internetuppkoppling från rymden inom en snar framtid. Meningen är att användare i framtiden ska kunna koppla upp sig mot ett nätverk av tusentals små satelliter i omloppsbana. Enligt företaget kommer uppkopplingen att kunna mäta sig med de några av de snabbaste bredbandstjänsterna nere på jorden, rapporterar CNN.

På onsdag är det upp för bevis för tekniken. Då väntas bolaget skjuta upp två testsatelliter från flygbasen Vandenberg i Kalifornien.

LÄS MER: Teslagrundaren skickar ut sin bil i rymden

Enligt dokument som Wall Street Journal kommit över har Space X höga förhoppningar på satsningen. År 2025 räknar man med att ha 40 miljoner abonnenter till tjänsten och att den ger intäkter på motsvarande 240 miljarder kronor.

Miljarder människor på jorden saknar fortfarande internetuppkoppling och Space X är inte ensamma om att utveckla nya sätt för att nå dem och redan anslutna. Med i kapplöpningen finns även aktörer som OneWeb, ett startup-företag med ekonomiskt stöd från bland andra Virgin och Coca Cola. Även OneWeb har fått klartecken från den federala amerikanska myndigheten FCC att skicka upp egna satelliter. IT-jätten Google är också med i matchen, men de satsar i stället på att leverera nätuppkoppling via ballonger.

LÄS MER: Rapport: 4 av 5 svenska tvååringar använder internet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset