Exempel på en elpistol formad som en Iphone. 
Exempel på en elpistol formad som en Iphone. 

Den ser precis ut som en Iphone – men kostar strax under två hundra kronor och är i själva verket en elpistol. Elpistolerna uppges svämma över i Storbritannien och enligt Tullverket har beslag gjorts även i Sverige.

Enligt uppgifter från poliskällor och det brittiska tullverket har beslagen av elpistoler som till utseendet ser ut som en Iphone ökat markant i Storbritannien, uppger brittiska The Mirror.

Elpistolen har elektroner i topp och när ”telefonens” volymknappar hålls in uppstår osynliga ljusbågar mellan elektroder och ett smattrande ljud hörs.

► LÄS MER: Armskydd med elpistol gör poliser till superhjältar

Den potentiellt farliga produkten uppges kunna dela ut smärtsamma stötar på uppåt 80 000 volt och säljs bland annat på den amerikanska hemsidan iOffer, där den marknadsförs som en ”safety device”. 

Att inneha en elpistol kan ge fängelsestraff i England, men eftersom det inte är olagligt att införskaffa vapnet i USA där hemsidan är baserad kan den beställas på nätet. Den aktuella sajten tar även emot beställningar från Sverige, och produkten kan köpas för så lite som 191 kronor.

Svenska Tullverket uppger att de beslagtagit elpistoler som till utseendet ser ut som Iphones.

– Vi har beslagtagit sådana, både i år och fjol. Däremot kan vi inte säga hur många för vi registrerar in dem som elpistoler, säger Karolina Lönnqvist Duras på Tullverkets presstjänst till Metro.

– Elpistoler är tillståndspliktiga och man gör sig då skyldig till ett smugglingsbrott.

Enligt Lönnqvist Duras har de beslagtagit dessa både i postflödet och i resandeflödet.

► LÄS MER: Kriminella skaffar vapen lagligt

– Om man har den på sig kan det bli tal om dagsböter, det beror lite på om man förekommit i belastningsregistret tidigare. Och är det så att vi hittar det i postflödet startar vi en utredning för att säkerställa att det verkligen är mottagaren som har beställt det, säger Karolina Lönnqvist Duras.

Enligt Jan Olof Johansson, kriminaltekniker på Nationellt forensiskt centrum (NFC) i Göteborg, har de sett tre, fyra stycken sista halvåret i år.

– De har tidigare kommit in som telefoner av äldre modell, säger Johansson till Metro.

– Det här är bara en förändring av deras utseende för vad som är intressant på marknaden. Elpistol i form av mobiler av annan typ har vi sett länge men nu har de nått touchskärmens variant, och det var bara att vänta.

Tidigare i år åtalades en 15-årig kille för ringa vapenbrott efter att en fritidsledare upptäckt att han bar på en elpistol som till utseendet var en kopia av en Iphone 4.  I förhör ska han ha erkänt att han burit vapnet men sagt att han köpt det utomlands och inte vetat om att den var olaglig, rapporterade GP.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott