Elsa Mattsson, till vänster, och Elvira Gille drog kvinnan upp ur vattnet.
Elsa Mattsson, till vänster, och Elvira Gille drog kvinnan upp ur vattnet.

När en 21-årig kvinna hamnade under vattnet och försvann på Hagabadet i Askersund ryckte två unga hjältar in. ”Vi såg hur hon sjönk och tänkte att vi måste få upp henne”, säger Elvira Gille, 10 år.

Runt lunchtid på torsdagen larmades polis och ambulans till Hagabadet i Askersund i Örebro län. Detta efter att en kvinna hittats medvetslös under vattnet.

Det var Elsa Mattsson, 11 år, och Elvira Gille, 10 år, som uppmärksammade kvinnan.

– Vi såg henne sjunka under vattnet och att hon sprattlade. Vi hann inte tänka så mycket förutom att vi måste få upp henne, säger Elvira Gille, till Metro.

– Elvira dök under vattnet och fick tag i hennes arm, sen drog vi in henne till dit vi bottnade och vände upp henne på rygg. Då hjälpte de vuxna där oss att ringa ambulansen, säger Elsa Mattsson.

Enligt tjejerna märkte inte de andra besökarna på stranden att kvinnan höll på att drunkna. De trodde att hon lekte, berättar Elsa och Elvira.

LÄS MER: Därför går det så fort att drunkna: Fem andetag sen är det slut

Elsas mamma, Cecilia Mattsson, berättar att hon är stolt över tjejerna.

– Jag blev skakis när de berättade det för mig. Sen kom stoltheten. De visade en enorm viljekraft och styrka och lyckades göra ett riktigt hjältedåd, säger hon.

Den 21-åriga kvinnan återfick medvetandet när sjukvårdare kom till platsen och fördes till Universitetssjukhuset i Örebro.

Polisen hyllar Elsa och Elvira för insatsen beskriver det som ett hjältedåd.

– De båda tjejerna har gjort en heroisk insats, säger Johan Wallenius, vakthavade befäl på polisen i Örebro.

LÄS MER: Här är tecknen du ska kolla efter för att se om någon håller på att drunkna

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset