Enligt transportstyrelsen har Elsa Öhman, 83, felparkerat sin skoter två gånger i centrala Malmö.
Enligt transportstyrelsen har Elsa Öhman, 83, felparkerat sin skoter två gånger i centrala Malmö.

Nu har det hänt igen. Elsa, 83, har fått p-bot nummer två för sin skoter i Rantajärvi som stått insnöad hela vintern – för att den ska vara felparkerad i Malmö.

170 mil bort på Friisgatan i Malmö har 83-åriga, synskadade Elsa Öhmans gamla skoter stått felparkerad. Det säger Transportstyrelsen i en parkeringsbot på 600 kronor, vilket NSD skrivit om. Men enligt Transportstyrelsen räckte det inte med en gång.

I tisdags fick Elsa en till p-bot på 400 kronor: Skotern har stått felparkerad den 16 april på Norra Skolgatan i Malmö.

– Skotern står i Rantajärvi. Där står den i garaget och där har den stått hela vintern bakom en två meter hög snödriva, säger Elsa Öhman.

Först blev hon oroad eftersom skotern står fem mil från hennes hus. Dottern Eva Taavo, som avställt skotern för fem år sedan, fick åka och titta i garaget för att kontrollera så att fordonet stod kvar. Vilket det gjorde. Först tyckte Elsa att hela historien var mycket lustig. ”Hon började gapskratta”, säger dottern. Men nu när hon fått hjälp att kontakta Transportstyrelsen är tongångarna inte lika muntra.

– De propsar på att jag ska betala! Nej jag tänker aldrig göra det, de får göra vad de vill, säger Elsa Öhman.

Eva Taavo börjar också bli upprörd över situationen. Hon har upprepade gånger ringt till Transportstyrelsen som sagt att hon måste betala boten för att sen kunna bestrida den.

– En gång kan en parkeringsvakt skriva fel, men att skriva fel två gånger på tre veckor… Jag vet inte vad, säger Eva Taavo.

Transportstyrelsen har på senare krävt tusentals fordonsägare i landet på felaktiga p-böter och man säger sig vara ”överhopade med klagomål”. En stor del beror på felskrivna böter. Mikael Andersson, pressansvarig på Transportstyrelsen, säger att man inte gjort något fel.

►LÄS MER: Bestred felaktig p-bot – fick rätt i högsta instans

– Vi har ju ett uppdrag att administrera felparkeringsavgifter, det är det vi har gjort. Det här uppgifterna baserar sig på parkeringsvakterna lämnat in.

Andersson misstänker att i detta fallet har någon använt en fejkad skylt. Just när det skett två felparkeringar i så kort anslutning till varandra.

– Klart att man börjar undra när det kommer flera. Vad jag har sagt i det här sammanhanget är att om det skulle fortsätta bör hon agera. Hon behöver vända sig till polisen för att få bort dem, säger Mikael Andersson.

Det har Elsa nu gjort, med hjälp av sin dotter. Men att vara 83-årig, fattig pensionär och behöva betala 1000 kronor svider i plånboken.

– Jag har skrivit en överklagan till polismyndigheten i Malmö. Men jag och mamma vill ha en ursäkt, säger Eva Taavo.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset