Elton har fått vänta länge på sin operation.
Elton har fått vänta länge på sin operation.

Efter en lång väntan fick Elton äntligen en operationstid för att bli av med sin knöl på läppen. Men dagen innan blev operationen inställd av Karolinska sjukhuset och Elton har än i dag, mer än ett år senare, inte fått en ny tid.

När Elton, som i dag är 6 år, var liten och precis hade lärt sig gå hände det att han några gånger föll och fick en fläskläpp. Det var aldrig något allvarligt – men när han var nästan 2 år började mamma Linda se en knöl på läppen som inte försvann. De visade upp knölen, som fortsatte växa, för en specialisttandläkare. 

– De misstänkte att det var en blockerad spottkörtel, helt enkelt en vätskeansamling, och man avvaktade med operation tills han blev större, berättar mamma Linda.

När Elton var 4 år opererades han av tandkirurg. Men det gick inte som planerat. Det visade sig att det var en ärrvävnad i läppen som hade växt och att det behövde opereras av en plastikkirurg. 

– Så han vaknade upp med sex stygn i munnen och en ännu större knöl, säger Linda.

LÄS MER: ”Sjukvård viktigaste frågan just nu”

I februari 2016 fick Elton tid för operation på Rekonstruktiv Plastikkirurgi på Karolinska sjukhuset i Solna. Han skulle skrivas in på Astrid Lindgrens Barnsjukhus och familjen förberedde sig ordentligt, gick på undersökningar och läste broschyrer tillsammans. Men eftermiddagen innan operationsdagen avbokades tiden. Sedan fick de aldrig någon mer tid.  

– Som jag förstod det så hade man gjort neddragningar på sängplatser och operationstider. Fast Elton skulle få komma hem samma dag, och det är en mindre operation, har de inte ens plats för honom. Resurserna finns inte.  

Nu har familjen fått frågan om de kan tänka sig att åka någon annanstans i landet för operationen, till exempel till Skåne, och de har sagt ja för att väntan är påfrestande för Elton. Men de har inte fått någon tid än. 

– Jag tycker det är skandal att man drar ned på barns vård, att man måste åka iväg så långt för en så enkel operation då man kan gå hem samma dag, säger Linda. Men detta är ju främst ett kosmetiskt problem och vi ska vara tacksamma för att han inte är sjuk. Vi förstår att man prioriterar de allvarligt sjuka, men alla de får ju inte heller hjälp. Hur ska de någonsin få tid för någon som Elton? 

Inkeri Leonardsson-Schultz är verksamhetschef på Karolinska universitetssjukhuset.

–    Tyvärr har vi långa köer för plastikoperationer och vi lyckas inte alltid erbjuda vård i den mån vi vill, främst på grund av för få vårdplatser och brist på sjuksköterskor. Vi prioriterar de som har de allvarligaste sjukdomarna.  

LÄS MER: ”Läkare kräver åtgärder mot platsbrist”

Att bli erbjuden operation på annan ort menar Inkeri Leonardsson-Schultz “kan tyckas märkligt”. 

– Men kan vara ett alternativ för de som inte vill vänta längre. Självfallet tycker vi att detta är mycket beklagligt. 

Hur kan det komma sig att det är så långa väntetider hos Karolinska när det gäller ett barn som behöver en operation?  

– Problemet med stängda vårdplatser och bristen på sjuksköterskor är ett nationellt problem som vi delar med många sjukhus. Karolinska universitetssjukhuset arbetar ständigt för att beta av köerna och erbjuda vård till behövande patienter, skriver Inkeri Leonardsson-Schultz i ett mejl till Metro.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om barn Sjukvård