Poliser undersöker området där kvinnan hittades död. Arkivbild.
Poliser undersöker området där kvinnan hittades död. Arkivbild.

Den 61-åriga kvinnan ströps till medvetslöshet, höggs upprepade gånger med kniv och dumpades i ett gruvhål. Nu åtalas elva personer för inblandning i mordet i Långshyttan.

Sex personer åtalas för mord, två för medhjälp till mord och tre för underlåtenhet att avslöja mord. Åtta av de åtalade sitter häktade.

– Det är väldigt många inblandade, men jag har en ganska klar uppfattning om hur det här har gått till. Alla har varit mer eller mindre inblandade, men några har varit mer aktiva än de andra, säger åklagaren Johan Knies till TT.

Mördades för skulder

Enligt åklagarens stämningsansökan ska de sex mordmisstänkta ha strypt kvinnan med en snara gjord av en flagglina. När hon förlorade medvetandet dödades hon med flera knivhugg mot kroppen, huvudet och halsen. Drygt två veckor efter att 61-åringen mördades hittades hennes kropp i ett gruvhål.

Enligt åklagaren är motivet ekonomiskt.

– Enligt min uppfattning handlar det om att offret har lånat ut pengar i olika omgångar. Det är inte stora pengar det handlar om, utan småsummor, säger Johan Knies.

– När offret sedan börjar kräva in pengarna blir hon obekväm för den här gruppen, som väljer att göra på det här sättet.

Stöld och häleri

Flera av de misstänkta personerna åtalas även för bland annat grov stöld, grovt häleri och bedrägeri.

– Direkt efter att offret bragdes om livet påstår jag att hennes kontokort, mobiltelefon och kamera tillgrips. Sedan använder man hennes kontokort. Man gick även in i hennes bostad via en av de inblandade som har nyckel dit och tillgriper föremål där, säger Johan Knies.

Rättegången påbörjas i Falu Tingsrätt på måndag den 21 november och beräknas pågå till jul.

Niklas Hagman/TT
Poliser undersöker området där kvinnan hittades död. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset