Michael Jackson och Aretha Franklin.
Michael Jackson och Aretha Franklin.

Att Whitney Houstons ”I will always love you” ursprungligen är Dolly Partons låt har du säkert koll på. Men visste du att även de här elva låtarna är covers?

”Torn” – Natalie Imbruglia

Det var med ”Torn” som Natalie Imbruglia slog igenom år 1997. Men låten släpptes först av Ednaswap, två år tidigare.

”It’s my life” – No Doubt

En av No Doubts mest kända låtar är en cover på Talk Talks originallåt från 1984.

”Girls just wanna have fun” – Cyndi Lauper

Cyndi Laupers låt från 1983 skrevs om till ett kvinnligt perspektiv, men originalet skrev och spelades in av en kille, amerikanske artisten Robert Hazard, fyra år tidigare.

”Respect” – Aretha Franklin

Aretha Franklins ikoniska hit räknas ofta till en av de bästa låtar genom tiderna. Men visste du att låten är en cover på Otis Reddings originallåt från 1965, två år innan Aretha Franklin släppte sin version? Originalet saknar dock Arethas klassiska ” R-E-S-P-E-C-T”.

“Valerie” – Mark Ronson feat. Amy Winehouse

Mark Ronson och Amy Winehouse version av ”Valerie” år 2007 blev mer framgångsrik än originalet av indierock-bandet The Zutons, som släpptes året innan.

”All by myself” – Céline Dion

Vem har inte skriksjungit med till Céline Dions mäktiga stämma i den här powerballaden från 1996? Originalet skrevs och framfördes dock redan 1975, av Eric Carmen.

”I turn to you” – Christina Aguilera

Christina Aguileras version av ”I turn to you” på hennes debutalbum blev en av hennes första hits, men originalet gjordes av r’n’b-gruppen All-4-One och var med på soundtracket till filmen ”Space jam”.

My prerogative” – Britney Spears

Den här Britney-låten, med den oförglömliga videon där hon dansar på en Porsche i en pool, är en cover på Bobby Browns låt från 1988. Melodin i Britneys version är dock rätt annorlunda från originalet, och en del av texten har skrivits om.

”Killing me softly with his song” – Fugees

Den här klassikern släpptes först av Lori Lieberman år 1971, och blev en hit när Roberta Flack gjorde en cover på den två år senare. Fugees blåste sedan nytt liv i låten i mitten av 90-talet.

”Without you” – Mariah Carey

Mariah Careys mäktiga powerballad är en cover på Badfingers originallåt från 1970.

”Who’s lovin’ you” – The Jackson 5

Den här Motown-låten skriven av William ”Smokey” Robinson spelades först in till hans grupp The Miracles, år 1960. Sedan dess har mängder av covers gjort av låten, men den mest kända är The Jackson 5:s version.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om musik