Elsy Winblad von Walter, 79, berättade om pensionärers ekonomiska situation. Elvira, 4, var med i en artikel om LSS. Båda blev de ofrivilligt ansiktet utåt för politisk propaganda.

Den politiska propagandan flödar i sociala medier. På Facebook finns det en rad stora sidor och grupper där det dagligen publiceras hundratals inlägg med en tydlig politisk agenda.

Ett vanligt grepp för de som vill få spridning är att ställa utsatta grupper mot varandra för att väcka reaktioner. Något som både Elvira, 4, och Elsy Winblad von Walter, 79, ofrivilligt har blivit en del av.

– Jag blir både ledsen och förbannad om det ska användas så. Jag hade inte en tanke på att det skulle ställas mot invandring, säger Östersundsbon Elsy Winblad von Walter.

LÄS MER: Del 1: Karin blev ansiktet utåt för propagandan – dottern: ”Undrar hur de tänker”

Hon har varit med i flera artiklar om pensionärers ekonomiska situation i Sverige. I februari intervjuades hon av Expressen i en artikel som fick rubriken ”Städar och säljer korv för att få det att gå ihop”. Samma tidning publicerade ytterligare en artikel med Elsy i april, den här gången med rubriken ”Svenska pensionärer är fattigast i Norden”. Artiklarna har fått väldigt stor spridning.

Det är en skärmdump av den senare artikeln som har delats av Facebook-sidan ”Sverige tillsammans” i kombination med texten ”Men gott om pengar finns det till ’flyktingar’…”.

– Det jag vill är att ögonen ska öppnas för hur pensionärer har det. Jag ställer definitivt inte upp på att det ska användas i propagandasyfte. Jag vill inte vara ett ansikte utåt för det. De har bara tagit sig för, det är ganska fräckt, säger Elsy Winblad von Walter till Viralgranskaren.

Gällande framtida tidningsintervjuer om pensionärers ekonomiska levnadsvillkor säger hon så här:

– Nu har jag gjort mitt, nu får någon annan ta över. Jag vill absolut inte bidra till motsättningar.

En annan som har blivit utnyttjad i syfte att lyfta fram en politisk agenda är Elvira. I en artikel i Aftonbladet med rubriken ”Elvira, 4, är blind och hjärnskadad – nekas assistans” berättar hennes mamma om familjens situation och kampen mot Försäkringskassan.

LÄS MER: Del 3: De använde 4-årig flicka i politisk propaganda – försvarar sitt inlägg

Men i en bild som publicerats av Facebook-sidan Politikfakta, och som i skrivande stund har över 5 000 delningar, har Elviras situation ställts mot rubriken ”Fem miljarder till ensamkommande”, som är hämtad från Fria tider.

– Det var ju inte alls vår intention men så verkar det vara i vårt moderna samhälle att saker ställs mot varandra, säger Elviras mamma.

Elsy och Elvira är bara två av många exempel. Men varför används människor i utsatta situationer gång på gång i påverkanssyfte? Björn Palmertz är senioranalytiker på Försvarshögskolan.

– En viktig komponent i påverkan är ofta att spela på känslor. Genom att göra det kan man kringgå vårt analytiska filter och tankesätt eftersom vi har en större benägenhet att dra snabba slutsatser om saker är upprörande eller framkallar rädsla, säger han.

LÄS MER: Google följer varje steg du tar – här kan du se vad de vet om dig

Inför höstens val tror Björn Palmertz att de som sprider liknande inlägg kommer att öka sin aktivitet.

– Med tanke på vad vi såg i amerikanska valrörelsen 2016 och franska valrörelsen 2017 vore det naivt att tro att vi skulle vara helt förskonade mot det här. Inför ett val diskuteras ju centrala samhällsfrågor särskilt intensivt och viktiga beslut om framtiden formas.

Björn Palmertz, senioranalytiker på Försvarshögskolan. Foto: FHS

För att motverka att falska eller vilseledande uppgifter får spridning i samhället tycker Björn Palmertz att det är viktigt att både privatpersoner och representanter för samhällsinstitutioner går ut och bemöter dessa påståenden.

– Det kanske viktigaste är att i grunden vara källkritisk och bygga upp en medvetenhet om att det finns människor där ute som vill försöka manipulera hur man ser på världen.

Här svarar Politikfakta.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset