Michel Tornéus väntar med att blicka framåt – men en fortsatt satsning blir det.
Michel Tornéus väntar med att blicka framåt – men en fortsatt satsning blir det.

De djupare analyserna får vänta till efter säsongen – men Michel Tornéus försöker sig ändå på en förklaring till kvalmissen i OS.– EM-veckan tog nog lite för mycket kraft, säger den 30-årige längdhopparen efter att enkelt ha kvalat in till SM-finalen i Sollentuna.

Michel Tornéus ville inte skaka hand efter försöken i friidrotts-SM i Sollentuna.

Den svenska rekordhållaren har fått uppleva getingsommaren 2016 på (för) nära håll och visade upp en ordentlig svullnad på högerhandens ovansida.

Nu hoppar man ju inte längdhopp med händerna och det räckte med ett avstamp en bit från plankan för att Tornéus skulle göra 7,49 meter – längst i kvalet – och ta sig till final.

Dessutom är en aggressiv insekt ingenting emot en missad kvalgräns i tävlingen som under flera år varit det stora målet.

Misslyckandet i Brasilien gör fortfarande ont.

– Jag var trots allt en millimeter från final. Idrotten är grym ibland och den har varit grym mot mig många gånger, säger Tornéus och syftar på det knappa övertrampet i det första kvalhoppet på Olympiastadion i Rio och på OS i London 2012 då han missade medalj med en centimeter.

"Bästa jag vet"

Det skulle inte ha förvånat om EM-silvermedaljören från Amsterdam tidigare i sommar i besvikelsen efter OS bestämt sig för att lägga av. Så blir det inte.

– Nej, jag ska fortsätta. Det här är det bästa jag vet och jag har bara bommat en tävling. Jag har ju hoppat 8,44, säger Tornéus.

Hammarbyhopparen tror att jakten på det där jättesprånget – som han gjorde på hög höjd i Sierra Nevada när OS-kvalgränsen gäckat honom in på mållinjen – kostade för mycket.

Trots att allt kändes bra på träning fram mot OS hade Tornéus svårt med återhämtningen mellan passen.

– Det tog nog mer kraft än jag hade hoppats. Det är klart att jag hade velat kvala tidigare men nu kunde jag ju inte göra på något annat sätt.

Inte i toppform

På SM är Michel Tornéus för att ta sitt tionde guld. Det har gjort honom gott att få vara med familjen.

– Och så behövde jag inte resa. Jag kunde ta bilen hit, säger han.

Han tror inte på några rekordlängder i lördagens final.

– Jag känner mig inte i toppform men allt handlar om att vinna. Det ska bli kul. Det är många som är sugna på att ta mig.

– Det är ändå SM. Det är viktigt. Både för mig och för föreningen som stöttar mig.

Planerna för hur han ska lägga upp satsningen framöver får vänta.

– Först tar jag det här och nästa vecka (Finnkampen i Tammerfors). I höst får jag sätta mig och prata med dem jag behöver prata med, säger Tornéus.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset