Emelie Andersson tillsammans med dottern Ines, 1, och sonen Alfons, 3.
Emelie Andersson tillsammans med dottern Ines, 1, och sonen Alfons, 3.

Emelie Andersson kände inte kärlek för sonen Alfons men vågade inte berätta för någon. ”Jag var rädd att de skulle ta honom ifrån mig”, säger hon.

Att inte älska sitt barn kan nog vara en mammas värsta mardröm. När Emelie skulle få sitt första barn blev det en verklighet.

– Det kändes inte som han var min. Jag tyckte inte att vi passade ihop och kände mig mest bara likgiltig inför honom, berättar Emelie Andersson för Metro.

Redan under graviditeten var hon rädd för att föda. För att bearbeta sin oro gick hon kontinuerligt på samtal med barnmorskor. Men när förlossningen var ett faktum, kopplade hon bort.

– Det kändes som en utomkroppslig upplevelse. Jag blundade mest och koncentrerade mig på andningen och att ta mig igenom allt, säger hon.

LÄS MER: "Förlossningsdepression" lika vanligt bland män​

Helt plötsligt hade hon en bebis på bröstet.

– Det var så overkligt. Jag kände mest att det var en söt bebis, men jag älskade honom inte som min son, säger hon.

De kommande sex månaderna fortsatte de ambivalenta känslorna och Emelie mådde riktigt dåligt. Vad hon inte visste då var att hon drabbats av en förlossningsdepression, något som hon har uppmärksammat på sin blogg.

– Jag trodde att det var något fel på mig. Som nybliven mamma ska man ju vara glad och lycklig. Men jag vara bara ledsen, säger hon.

Ett tillfälle minns hon extra starkt, då hennes sambo och sonen Alfons satt i soffan mittemot henne.

– De satt och gullade och var så fina ihop. Det såg så naturligt ut, som att de hörde ihop. Men när jag kollade på mig och Alfons i spegel så kändes det inte på samma sätt.

LÄS MER: Kvinnor i storstan får oftare förlossningsdepression

Trots det vågade hon inte berätta om sina känslor för sin sambo eller sina vänner.

– Jag var rädd för att de skulle tycka att jag var en hemsk mamma och att någon skulle ta honom ifrån mig, säger hon.

Efter ett halvår vågade hon äntligen berätta för sin sambo och så småningom växte kärleken sig allt starkare för Alfons. I dag är han hennes ögonsten.

– Men jag känner fortfarande lite sorg över att jag missade det första halvåret i hans liv, säger hon.

För tillfället medverkar hon i Aftonbladets tv-serie ”Älskade unge” där hon delar med sig av sina erfarenheter som förälder och att drabbas av förlossningsdepression – något hon tycker alldeles för få pratar om.

– Man ska inte skämmas som jag gjorde utan man måste våga prata om det. Ta hjälp av din partner eller annan utomstående. Man är inte en dålig människa eller mamma för att man känner så, säger hon.

Om du vill dela med dig av din historia kan du skriva till Emelie här. 

LÄS MER: Gabriell, 15, är gravid – får höra att hon ”inte kan vara mamma”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa