Det är 70 år sedan krigsslutet i dag. Emerich Roth är en av de få som finns kvar som överlevde förintelsen.
Det är 70 år sedan krigsslutet i dag. Emerich Roth är en av de få som finns kvar som överlevde förintelsen.

Emerich Roth överlevde förintelsen. När han såg nazister skandera ”Sieg heil” på Stockholms gator för 23 år sedan insåg han att han måste berätta sin historia. 1800 skolor senare har han mött personer som får honom att bli mer oroad än någonsin.

TT Arkiv

Så här såg det ut den 7 maj på Kungsgatan i Stockholm när krigsslutet hade förkunnats.

Emerichfonden

Emerich Roth var äldst i syskonskaran. Han hade fyra yngre systrar, men bara en av systrarna överlevde förintelsen.

Det är i dag 70 år sedan andra världskriget tog slut. Den 7 maj 1945 undertecknar general Jodl den tyska kapitulationen. Nyheten når Sverige senare på dagen och ett historiskt firande tar vid.

Emerich Roth överlevde förintelsen. Men det gjorde inte hans mamma, pappa och tre andra systrar. Han har upplevt människans yttersta ondska. Han har sett Josef Mengele i ögonen. Han har stått på tågrälsen och sett hur vissa tvingades till höger för att överleva och andra till vänster för att gasas ihjäl.

Faktum är att Emerich klarade sig levande ur fem olika koncentrationsläger, däribland Auschwitz-Birkenau.

När han fick veta att en av hans fyra systrar överlevt och kommit till Sverige startade hans nya liv, 26 år gammal. Men Emerich pratade aldrig om sina upplevelser. Förrän 1992 då han såg fyra nazister skandera ”Sieg heil” på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

– Jag fick en chock, det som berörde mig starkast var att ingen reagerade. Människor gick bara av trottoaren och stannade upp en liten stund. Då förstod jag, säger Emerich Roth.

►DEBATT: Vem hade du blivit i Hitlers rike?

Sedan dess har han vigt sitt liv åt att sprida sin berättelse. Han har besökt 1 800 skolor i hela Sverige och föreläst om förintelsen, hat och kärlek. Men han är oroad över kunskaperna som folk uppvisar. När han får frågan om han är orolig över barnens okunskap om förintelsen svarar han:

– Nej, jag är mer orolig för de vuxnas okunskap, för barnen tar emot kunskapen. Jag har fått brev från unga som jag träffade för 10-15 år sedan som känner igen mig, folk som jag föreläst för i deras skola, och det var efter föreläsningen som de blev påverkade i sitt yrkesval.

►LÄS MER: 70 år sedan vapnen tystnade

Han får många brev från ungdomar. Och han säger att om han skulle rada upp breven från 1992 bredvid de som han fick för fyra år sedan, och täckte över datumet, så skulle man inte märka någon skillnad.

– Det är samma okunskap som existerar nu som då. Ja, att man skyller på massa fel saker. Som jag nämnde, när en elev skriver att de inte visste, att det inte visste att vi i lägren hade det så här dåligt, då är det en viktig signal, säger Emerich Roth.

►LÄS MER: Räddades från förintelsen för 70 år sedan – här återförenas han med sin befriare

Han har hunnit bli 90 år nu. Men han säger att han fortsätter att föreläsa så länge han orkar ”Med motivation orkar man nästan vad som helst.” Han möter fina projekt som pågår ute i skolorna i det tysta. Och han säger att det är i skolorna som eleverna måste få kärlek för att inte hamna i extremistgrupper.

– Vi vet ju att alla föräldrar ger sina barn olika mycket kärlek. Skolan är den enda platsen där man kan förändras. Skolan borde få de resurser som behövs för att fungera som ett andra hem. Genom att hjälpa dessa barn som mår dåligt kan man stoppa nyrekryteringen till olika destruktiva gäng, säger Emerich Roth vilket han skrev om i en artikel i SvD.

För Emerich tror att bristen på kärlek, och hos pojkar bristen på en god fadersgestalt, påverkar så pass negativt att man utvecklar hat och främlingsfientlighet. Han säger att ungdomar kan stötta varandra.

– En kan inte hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon. Jag brukar påminna barnen om att varje insats ni gör i dag för att hjälpa en pojke eller flicka som inte mår bra är en tjänst för er själva i framtiden, säger Emerich Roth.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset