EMI GUNÉR: Min kompis Lotta älskar matlagning. Hon säger att en av de bästa sakerna med att vara matlagningspassionerad är att hon kan vara säker på att bli bjuden på god mat varje dag, i resten av sitt liv. Det är en ljus framtid bortom min horisont. Det enda jag skulle bli bjuden på av mig är havregrynsgröt. Det är ju gott, men den där tacksamheten gentemot sig själv som Lotta har, den saknas i relationen till min inre kock. 

Däremot bjuder jag gärna ut mig (läs det som du vill). Jag älskar att äta ute själv, men har förstått att alla inte gör det. Särskilt kvinnor verkar vara rädda för att bli obekväma, uttråkade eller utsatta för medlidsamma blickar under tankebubblor med texten ”stackars henne – inga vänner”.

Jag har några tips till dig som känner så. Vid ankomst till restaurangen möts ensamätaren ofta av: ”Bara du?” Personalen menar inget illa, men det låter så deppigt. Skynda dig i stället att med triumfatoriskt lugn säga Table for one innan de hinner öppna munnen. 

Det går bra att säga Table for one även om du är i Sverige, för varför inte ta chansen att vara någon helt ny för en kväll? Le gärna mystiskt. Kanske är du en hemlig matkritiker från en viktig utländsk tidning? Vem vet? Keep ’em guessing. 

Om du vill sällskapsfuska lite kan du alltid fippla med mobilen men jag rekommenderar att hålla det till ett minimum. Med mobilen är du i mobilbubblan, då kan du lika gärna sitta hemma eller på tunnelbanan. Nu har du för en gångs skull bjudit ut dig på middag. Respektera det. Men glöm inte att ta med en bok. En bok är alltid ett värdigt sällskap och fungerar även som front när du tjuvlyssnar på alla runt omkring som tror att du läser. 

Studera menyn och följ dina egna nycker. Ensamätaren beställer exakt vad hon vill, och precis hur excentriskt som helst. Om något verkar dyrt så kom ihåg att kroppens celler nybildas hela tiden. Bygg morgondagens kropp redan idag genom att beställa rätter lagade på de finaste råvaror. 

När maten kommer lägger du boken ifrån dig så att du kan njuta fullt ut. Som belöning kommer du märka att alla dofter och smaker jublande höjer sina volymer i ditt intresserade, tysta sällskap. 

Medan du äter kan du även studera de andra middagsgästerna ingående och dagdrömma om deras liv och förhållanden. Eller ägna uppmärksamhet åt personalen och försöka lista ut stämningen på restaurangen som arbetsplats – vem är hunsad, vem älskar sitt jobb, vem toppar drickslistan, vilka ligger med varandra? 

Till kaffet inser du nöjt att du var din perfekta date.  Du var inte sen, du hade inget att anmärka på ditt bordsskick, du tråkade inte ut dig. Varför ska du missunna dig själv en sådan upplevelse? Boka ett Table for one så snart du kan.

+ Lövträd

Vet inget finare än det luftiga tak våra vänner lövträden bygger högt över oss med hjälp av sina skuggande grenar.

- Lövträd på vintern

Vintern är svår för alla som behöver löv i livet. Barrträd ger klen tröst, inte ens kring jul förstår man varför just granen får allt ljus på sig.  

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset