Emil Andersson testade att bära högklackat som golvläggare.
Emil Andersson testade att bära högklackat som golvläggare.

Emil Andersson, 25 år, från Ludvika tycker det är orättvist att kvinnor inom vissa yrken tvingas bära högklackat. Därför testade han att göra samma sak. ”Det var helt fruktansvärt”, säger han.

När makeupartisten Nicola Gavins publicerade en bild på Instagram på sin kompis började Emil Andersson att fundera. På bilden såg man kvinnans blodiga fötter – efter att hon arbetat som servitör med högklackade skor, något som Aftonbladet också har uppmärksammat.

– Det är orättvist att kvinnor ska bli tvingade till det bara för att de har ett speciellt yrke. Visst, om man vill ha högklackat ska man få ha det, men inte bli tvingad till det. Arbetsgivarna som har det som regel borde testa det själva, säger Emil Andersson till Metro.

LÄS MER: Skickades hem från jobbet – för att hon vägrade ha högklackat

Då valde han att göra samma sak. Han tog på sig högklackade skor och åkte till sitt jobb som golvläggare.

– Det var helt fruktansvärt! Jag fick nageltrång och lederna tog mycket stryk. Jag önskar nästan att jag hade börjat blöda också så att det skulle se lika illa ut som det kändes, säger Emil Andersson och fortsätter:

– Jag förstår inte varför arbetsgivare väljer att tvinga tjejer till att bära högklackat. Man blir ju knappast bättre på sitt jobb när man går runt och har ont.

För att dokumentera arbetsdagen lät Emil Andersson, som också är komiker, att filma sig själv. Han la upp klippet på sin Youtube-sida och har fått mycket positiv respons.

– Jag kände att det kunde bli en bra blandning av allvar och humor. Det var bara kollegorna som tyckte att jag var dum i huvudet, haha! Annars har jag bara fått höra bra saker. Folk tycker det är bra att jag lyfter problemet, säger han.

LÄS MER: Brandon bar högklackat för en dag: "Herregud"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Jobb