Hon var ljuset i mammans liv – och de var det viktigaste för varandra. När Emilia Lind, 23, förlorade sin mamma som 16-åring vändes livet tvärt. Nu ska Emilia sommarprata i P1 om livet efter mammans död och hur hon tog sig igenom motgångarna. "Mycket handlar om vad du gör det till", säger hon.

Emilia Lind bodde tillsammans med sin mamma i Göteborg. För Emilia betydde mamman allt och hon såg sin mamma som odödlig. 
– Mamma blev sjuk i epilepsi ett år innan hon dog. Det blev ett uppvaknande och jag insåg att hon var dödlig. Men jag kunde inte se ett liv utan henne. 
Men det hände och Emilia Lind var bara 16 år när hon förlorade sin mamma. 
– Det blev aldrig fastställt hur min mamma dog. Men troligtvis var det ett anfall som orsakade det.

► Så tog hon sig upp ur sorgen: Lina skrev låt om längtan efter ett barn

Livet efteråt förändrades tvärt för den då 16-åriga flickan. 
– Jag var ensam och kände mig förlorad. Jag var allt för min mamma och hon gav upp allt för mig. Men nu var jag inte någons högsta prioritet längre. Jag hade ingen.  


Emilia Lind hamnade hos en fosterfamilj och när hon var 18 år flyttade hon till en egen lägenhet. 
– Det blev väldigt jobbigt, men ändå väldigt skönt. I andras ögon såg det som lyx att bo ensam som 18-åring, men jag tvingades till att bli vuxen. 
Hur hanterade du sorgen? 
– Till en början kunde jag inte prata om mamma, eftersom jag var så rädd att tappa allt. I stället engagerade jag mig väldig mycket i skolan, spelade fotboll och blev också fotbollstränare vid sidan om. Jag har alltid haft ett driv och det räddade mig, säger hon. 


Det var först efter studenten Emilia kände att hon kunde bearbeta sorgen. Saknaden efter mamman finns alltid där. 
– Efter mammas död har jag lyckats bilda min egen familj med mina fastrar, som har betytt allt. Mina kusiner är som mina syskon och så har jag mina vänner och min pojkvän. Det kanske inte är den klassiska kärnfamiljen, men det är min familj.  

► Natashas son Milton dog i plötslig spädbarnsdöd – nu hjälper hon andra

I dag beskriver Emilia Lind livet som bra och pluggar till socionom i Umeå. Den 20 juli ska 23-åringen sommarprata i P1 om tiden efter mammans bortgång och hur hon tog sig igenom motgångarna.  
– Jag vill framför allt få fram att det går att ta sig igenom tuffa motgångar. Jag kunde verkligen ligga i botten i det här, men jag lyckades och har ett liv som jag tycker om. Bara för att du har haft det tufft behöver det inte vara kört. Mycket handlar om vad du gör det till. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset