Finska Emilia Huttunen, 23, ville ifrågasätta censuren av kvinnokroppen på Facebook och Instagram och uppmana till diskussion om jämställdhet – så hon la upp en bild på sig själv med manliga bröstvårtor.

facebook.com/mutsiss
Emilia Huttunen, 23, är en av många som reagerat på den sociala nätverkens censurregler.

Sociala nätverk, inte minst Facebook och Instagram, har sedan länge kritiserats för godtyckliga censurregler. Bland annat har bilder på ammande kvinnor tagits ner. Även bilder på kvinnors bara överkroppar och bilder kopplade till mens har censurerats – samtidigt som manliga överkroppar i regel passerar obemärkt förbi.

LÄS MER: Isländska kvinnor enas – för att befria brösten

Det hela har gett upphov till protester och uppmärksammade sociala medier-kampanjer. Den internationella jämställdhetsrörelsen ”Free the nipple” (Befria bröstvårtan) har fått såväl studenter som isländska politiker och kändisar som Miley Cyrus och Rihanna att engagera sig under hashtaggen #freethenipple. Under hashtaggen #normalizebreastfeeding (normalisera amning) la tusentals mammor i våras även ut bilder på när de ammar sina barn.

I fredags reagerade den 3 juli satte även 23-åriga Emilia  Huttunen  ner foten. Hon la upp en bild på sig själv i bar överkropp, där hon photoshoppat in sin pojkväns bröstvårtor över sina egna.

Intill bilden på Facebook skrev hon: ”Oroa er inte, Instagram. Jag censurerade mina bröstvårtor med min pojkväns så ingenting olagligt här. Njut av de här vackra manliga bröstvårtorna, visst låter det som jämställdhet?"

LÄS MER: Politikern visade brösten – för att stötta 17-årig student

”Jag postade bilden för att väcka en konversation om jämställdhet. Jag tror att sexualiseringen av bröstvårtor är en rakt igenom gammaldags och trångsynt grej", skriver hon i ett mejl till Metro.

Och precis som hon hoppats har bilden fått spridning – och väckt debatt på nätet. Bara facebookinlägget har gillats nära 22 000 användare och delats över 1 700 gånger.

Den photoshoppade bilden som i skrivande stund ligger kvar på både Facebook och Instagram.

Men inlägget har också blivit något av en viral vattendelare. Samtidigt som många håller med henne och ställer sig bakom hennes initiativ har bilden upprört personer som inte förstår hur den kan vara en del i en jämställdhetssträvan.

Emilia menar att man måste vara provokativ för att nå ut och åstadkomma förändring och att ingen hade brytt sig om hon bara skrivit om det.

► LÄS MER: I dag kan ditt flöde fyllas av bröstbilder 

”Människor gillar att tro att vi lever i en jämställd värld men ärligt talat är vi långt ifrån det. Det handlar inte om att VILJA visa våra bröstvårtor, det handlar om att försöka få folk att se könen som jämlika och inse att det inte är något speciellt med bröstvårtor. Jag vet att jag får en hel del negativ uppmärksamhet men jag tror verkligen på min sak och jag ska stå bakom den ända till slutet”, skriver hon i mejlet.

Trots att fem dagar gått sedan hon la upp bilden ligger den ännu kvar på både Facebook och Instagram.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset