Samarbete med Europride. "Jag minns hur stort det kändes att för kanske första gången i mitt liv få vara i en miljö där jag kunde få vara norm", skriver Emilia Wikström Melin.
Samarbete med Europride. "Jag minns hur stort det kändes att för kanske första gången i mitt liv få vara i en miljö där jag kunde få vara norm", skriver Emilia Wikström Melin.

Pride behövs för att för att vi en gång om året inte behöva kolla oss över axeln när vi kysser vår partner eller för att vi en gång om året inte ska behöva förklara varför vi vill använda ett visst pronomen, skriver Emilia Wikström Melin, förste vice ordförande för Stockholm Pride.

Den här kolumnen är ett samarbete med Europride. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Vem är Stockholm pride till för och behövs Pride fortfarande? Det är frågor som jag får höra ganska ofta. Är det till för ”schlager-bögen” eller ”aktivist-flatan”? Är Pride till för ”lantis-queeret” som kommer till storstan en vecka om året eller är det för hen som inte riktigt vågat komma ut än? Och visst är det väl så att det går ganska bra att leva öppet som hbtq i Sverige idag?
Jag minns fortfarande mitt första Stockholm pride, 2006 i Tantolunden. Hur nervös jag var innan, hur stort det kändes att för kanske första gången i mitt liv få vara i en miljö där jag kunde få vara norm. Jag minns hur jag där mitt i publikhavet på schlagerkvällen bara såg människor som utstrålade kärlek till varandra oavsett vem som stod bredvid. Men jag minns också hur jag på väg från parken slet av mig bandet jag hade runt handleden över rädslan att möta hot och trakasserier på vägen hem. Morgonen efter läste jag i tidningen om en person som åkt på stryk några kvarter från Tanto, antagligen av den enda anledningen att hen hade varit på Pride.

LÄS MER: RFSU: Skolorna behöver prata om hbtq och inkludering i yngre åldrar
När vi nu skriver 2018 i kalendrarna och Europride kommer till både Stockholm och Göteborg till sommaren tänker jag tillbaka på detta. Även om jag har varit på de flesta Stockholm pride under de senaste tolv åren kommer det även i år finnas någon som känner samma sak som jag gjorde då. För även om en del har blivit bättre i samhället så är det fortfarande en utmaning ibland att leva öppet som hbtq-person i Sverige. Även i sommar kommer någon att besöka sin första Pride och förhoppningsvis känna kärlek och samhörighet för att komma tillbaka år efter år.
I och med Euro pride är det min förhoppning också att vi ska kunna öppna upp både Stockholm och Göteborg mer än vanligt för tillresta från andra länder. Att vi tillsammans kan välkomna, inspirera och stärka de som ännu inte har laglig möjlighet att arrangera en Pridefestival i sitt hemland. För det är genom människors kraft och vilja som vi kan öppna upp och förändra samhällen till att även göra plats för hbtq-personer.

LÄS MER: Ungdomar vill ha bredare sexualupplysning i skolan
Därför behövs Pride. Pride behövs också för att för att vi en gång om året inte behöva kolla oss över axeln när vi kysser vår partner eller för att vi en gång om året inte ska behöva förklara varför vi vill använda ett visst pronomen. Pride behövs för att vi ska minnas alla de som gick före oss och gav oss möjligheten att kunna arrangera Pride-festivaler i Sverige. Pride behövs för att vi ska bli starkare tillsammans och för tillsammans blir även festen roligare.

Emilia Wikström Melin, förste vice ordförande för Stockholm Pride

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Euro Pride hbtq