Emilie Roslund, 28, trodde att aborten bara skulle handla om ”att ta ett piller”. Tills hon stoppade upp två tabletter mellan benen och fick uppleva smärtan från helvetet. ”Varför hade jag inte fått reda på det innan?” undrar hon.

När Emilie fick beskedet att hon var gravid i sjätte veckan hade hon och killen hon legat med samma förväntningar på hur en abort skulle gå till. 

– Att man tar en tablett och sen får man en blödning, ungefär som en lite kraftigare mens, säger Emilie till Metro.

Det var även den bilden som barnmorskorna på vårdcentralen förmedlade när hon bestämde sig för att göra en medicinsk abort – att blöda ut fostret med hjälp av tabletter. 

Trots att de flesta gör det hemma, valde Emilie att stanna på sjukhuset för att försäkra sig om att allt skulle gå rätt till. Men strax efter att hon stoppat upp två tabletter mellan benen – för att framkalla aborten – började kramperna. 

I en krönika på sajten Omtalat har hon skrivit om upplevelsen: 

”Jag drabbas av hög feber och måste dränka min panna med isvatten. Sen börjar jag kräkas och kort därefter kommer kramperna. Det som skulle kännas som "mensvärk" är snarare som att min livmoder mals till slamsor i en köttkvarn. Och så fortsätter det i åtta timmar tills jag sätter mig ner på toaletten och krystar ut en klump av blod och foster”.

►LÄS MER: Emelie, 25, drabbades av förlossningsdepression: ”Älskade honom inte”

Efteråt kände hon sig dum och naiv för att hon trott att det skulle vara så enkelt. 

– Först la jag skulden på mig själv, men sen när jag började prata med vänner som gjort abort insåg jag ganska snabbt att de haft samma upplevelser, jag var långt ifrån ensam. Så varför hade jag inte fått reda på det innan? undrar Emilie.

Efter att hon skrivit krönikan har flera kvinnor hört av sig och vittnat om vidriga smärtor, kramper – men även depressioner och nedstämdhet efter aborten. 

– Det är inte bara själva aborten som gör ont. Jag kände mig deprimerad och tom i två månader efteråt. När du avbryter en abort rasar alla hormoner som kroppen samlat på sig och det uppstår en obalans, ungefär som en kraftig PMS, berättar Emilie. 

Att så få känner till hur det egentligen kan gå till, tror hon har att göra med att många skäms över att prata om det. 

– Då väljer man i stället att berätta den sterila versionen. Men det finns inget att skämmas över och därför är det så viktigt att vi bryter tabut så att fler historier kan komma fram och i längden påverka vården så att de ser över sina rutiner: Hur man pratar om aborter och vad det får för konsekvenser för kroppen både innan och efter. 

►LÄS MER: Moa, 21, har haft PMS i 10 år: “Alla mina förhållanden har tagit slut"

I dag vet Emilie vilken information hon skulle velat läsa sig till på Vårdguiden innan aborten.

– En realistisk bild som förklarar att det kan göra väldigt ont för många, att du bör ha någon nära dig, att det kan hjälpa att ta ett varmt bad, att du kommer känna dig nere en tid efter samt kontaktuppgifter till barnmorskor om du behöver någon att prata med.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa