För kvinnor i länder med lika strikta abortlagar, är alla alternativ bättre än inget. Krossat glas, en galge, några klunkar blekmedel eller en vass kvist är bara några av tillvägagångssätten, skriver Emilie Ebbis Roslund.
För kvinnor i länder med lika strikta abortlagar, är alla alternativ bättre än inget. Krossat glas, en galge, några klunkar blekmedel eller en vass kvist är bara några av tillvägagångssätten, skriver Emilie Ebbis Roslund.

I kontrast till de abortpiller som kvinnor i Sverige för upp mellan benen när vi ska göra abort är alternativen färre för våra systrar i exempelvis El Salvador. För de här personerna, och andra kvinnor i länder med lika strikta lagar, är alla alternativ bättre än inget. Krossat glas, en galge, några klunkar blekmedel eller en vass kvist är bara några av tillvägagångssätten, skriver Emilie Ebbis Roslund.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Föreställ dig att du har en tumör i hjärnan.
Tumören är elakartad och för att kunna överleva måste du genomgå en operation. Men att operera bort hjärntumörer är olagligt i landet där du bor och då du riskerar fängelse för ingreppet måste därför utföra den på egen hand.
Vad hade du gjort?

LÄS MER: Emilie ”Ebbis” Roslund: Ingenting är så ensamt som att vara i en relation

Varje år befinner sig miljonstals kvinnor världen över i samma sits med undantaget att det rör sig en annan kroppsdel. Jämförelsen kan låta absurd, men den är ingenting gentemot verkligheten för de kvinnor som vill göra abort i ett land där de riskerar fängelse för sina handlingar. Även i de fall då graviditeten är livshotande.

Så vad hade du gjort om du var en av dem? Samtidigt som du tänker ut ett svar på den frågan står just nu ett okänt antal kvinnor i världen och väljer mellan olika alternativ. I kontrast till de abortpiller som kvinnor i Sverige för upp mellan benen när vi ska göra abort är alternativen färre för våra systrar i exempelvis Sydamerika.

El Salvador tillhör gruppen länder som har de strängaste abortlagarna. Sedan tjugo år tillbaka råder ett totalt förbud mot abort, vilket gör att många tjejer tar till desperata metoder för avbryta sina oönskade graviditeter. För de här personerna, och andra kvinnor i länder med lika strikta lagar, är alla alternativ bättre än inget.
Krossat glas, en galge, några klunkar blekmedel eller en vass kvist är bara några av tillvägagångssätten.

LÄS MER: Emilie Ebbis Roslund: Han visste att jag inte ville ha sex – men han gjorde det ändå

Men det är inte bara i fattiga delar av Sydamerika, Afrika och Asien som aborträtten är hotad. Några hundra mil norr om El Salvador har vi USA där abortmotståndet fortsätter att växa. Nyligen drog USA in allt stöd till de organisationer som utför aborter. Och utländska organisationer som har finansiellt stöd från USA får inte driva frågan om fri abort över huvud taget – inte ens med egna pengar.

Sen har vi Sverige, landet där sjukvården kan hjälpa oss med både hjärntumörer och aborter. På senare tid har sistnämnda hamnat i fokus hos Sverigedemokraterna; det enda parti i riksdagen som arbetar för att kvinnor inte ska få ta beslut över sina egna kroppar efter vecka 12.

Vad hade du gjort?

Plus: Tinder plus

Minus: När någon öppnar en snapchat utan att svara och man får stirra på den tomma pilen tills man blir deprimerad

Emilie Ebbis Roslund

LÄS MER: Emilie ”Ebbis” Roslund: En enda fråga på dejten är inte mycket begärt

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset