En av gångerna som jag har "lagt mig i" var när jag dejtade en man som påstod sig vara singel. När det efter några veckor visade sig att han var i en relation var min omgivning snabb på att berätta hur jag skulle hantera situationen; det vill säga inte alls, skriver Emilie Ebbis Roslund.
En av gångerna som jag har "lagt mig i" var när jag dejtade en man som påstod sig vara singel. När det efter några veckor visade sig att han var i en relation var min omgivning snabb på att berätta hur jag skulle hantera situationen; det vill säga inte alls, skriver Emilie Ebbis Roslund.

För den som blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp är skuld och skam bekanta känslor. Tillsammans med uppfattningen om att man som offer bär ett eget ansvar fungerar de här känslorna som en munkavle. Men det finns något annat som är minst lika effektivt när det kommer till att få oss att hålla tyst – myten om att ingen ska tro oss, skriver Emilie Ebbis Roslund.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

“Gör vad du vill, ingen kommer tro dig ändå”, säger han till min vän och småler. Hans hand har förflyttat sig från insidan av troskanten och hoppat ner i hans kavajficka. Han går vidare till andra sidan baren medan min vän försvinner in på toaletten. Några år senare ser hon honom igen. Den här gången som programledare för ett underhållningsprogram på tv.

För den som blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp är skuld och skam bekanta känslor. Tillsammans med uppfattningen om att man som offer bär ett eget ansvar fungerar de här känslorna som en munkavle. Men det finns något annat som är minst lika effektivt när det kommer till att få oss att hålla tyst – myten om att ingen ska tro oss.

LÄS MER: Emilie Ebbis Roslund: We can do it – tills kroppen ger upp

Du känner säkert igen det. Den här föreställningen återkommer även i andra sammanhang. Otrohet är ett exempel på ett sådant.
De allra flesta skulle nog säga att otrohet är något dåligt. I en kultur som vurmar för monogami ses det rentav som något oacceptabelt. Men hur många gånger har du själv larmat om otrohet i de fall där du känt till det?

Så fort en sexuell handling, med eller utan samtycke, kommer till andras kännedom blir det betydligt mer obekvämt för folk att stå upp för sina värderingar. Få personer har ryggrad nog att våga konfrontera bedragaren eller berätta för hens partner om vad som försiggår bakom dennes rygg. Helt plötsligt går otrohet från att vara en omoralisk handling till att bli en privatsak. “Det där är mellan dem”, säger man och går vidare.

LÄS MER: Emilie Ebbis Roslund: Att äga sin kropp är en mänsklig rättighet

Jag har vid fyra tillfällen i mitt liv “lagt mig i”. En av gångerna när jag dejtade en man som påstod sig vara singel. När det efter några veckor visade sig att han var i en relation var min omgivning snabb på att berätta hur jag skulle hantera situationen; det vill säga inte alls.

“Det är deras grej”, “de kanske har en öppen relation”, “hon kommer säkert inte tro dig”.

Att den här typen av resonemang existerar är superbekvämt för de som bedrar. Synen på sexuella handlingar som en privatsak har skyddat män i alla tider, både när de varit otrogna eller stoppat ner en hand i trosan på sin kvinnliga kollega. Fram till nu.

Nu är det våra berättelser som ska höras.

Plus: Tag 3 betala för 2 lussebullar
Minus: Lördagar i kollektivtrafiken mellan klockan 00-05

Emilie Ebbis Roslund

”Jag är en vänsterfitta” – Möt Metros krönikör Emilie ”Ebbis” Roslund i videon nedan.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset