Under Internationella kvinnodagen erbjöd databasen Lexbase gratis medlemskap för alla kvinnor som registrerade sig.
Under Internationella kvinnodagen erbjöd databasen Lexbase gratis medlemskap för alla kvinnor som registrerade sig.

Vid några tillfällen har jag varit med om att få höjda ögonbryn från bekanta när jag berättat om hur jag kollat upp mina Tinder-matchningar på Instagram, Ratsit och Facebook. “Förstör inte det mystiken?” sa den ena. “Är inte det lite sjukt?” undrade en annan, skriver Emilie Ebbis Roslund.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Män är rädda för att kvinnor ska skratta åt dem medan kvinnor är rädda för att män ska döda dem.

Jag tänker på författaren Margaret Atwoods välciterade rader om rädsla när jag klickar mig in på hashtaggen #vemdejtardu. Under Internationella kvinnodagen erbjöd databasen Lexbase gratis medlemskap för alla kvinnor som registrerade sig. På sajten samlas rättsinformation från svenska domstolar för att man enkelt ska kunna ta reda på om en person eller företag är dömda för något brott.

LÄS MER: Kristoffer Appelquist: Selma Lagerlöf kämpade emot de narcissistiska knullgubbarna

Medan jag går med i Facebook-gruppen med samma namn påminns jag om en text skriven av Amie Bramme Sey som publicerats i Aftonbladet några dagar tidigare. Under rubriken “Jag känner mig maktlös inför våldsamma män” tar hon upp exempel på några av de preventiva strategier vi kvinnor använder för att undvika att bli offer för mäns våld:

“På fredag är det Internationella kvinnodagen och jag tänker på all den tid vi kvinnor lägger på att förebygga att bli utsatta för sexuella övergrepp. Vad hade jag gjort med all den tiden och tankeverksamheten i stället för att till exempel fundera över om mina skor kommer bli ett hinder om jag måste springa”.

I en värld där kvinnor behöver förhålla sig till mäns eventuella våld är den här typen av efterforskning långt ifrån sjuk.

Att förbereda oss för det värsta blir tidigt en naturlig del av vår vardag. För den som inte har en erfarenhet av att vara kvinna kan den här typen av förebyggande beteende verka anmärkningsvärt. Vid några tillfällen har jag varit med om att få höjda ögonbryn från bekanta när jag berättat om hur jag kollat upp mina Tinder-matchningar på Instagram, Ratsit och Facebook. “Förstör inte det mystiken?” sa den ena. “Är inte det lite sjukt?” undrade en annan.

Men i en värld där kvinnor behöver förhålla sig till mäns eventuella våld är den här typen av efterforskning långt ifrån sjuk. Den är nödvändigt. Så jag fyller i min mejladress, skriver in erbjudandets rabattkod och söker på de första namnen som kommer upp i mitt huvud.

LÄS MER: Emilie Ebbis Roslund: Jag skammades till att sluta äta kött

Jag får en träff på första försöket och erbjuds ladda ner domen i pdf-format. Brottsrubriceringen är misshandel. Vem var det egentligen jag dejtade? Efter att ha läst domskälet är jag inte längre säker.

Emilie Ebbis Roslund

Plus: Stockholms kvinnohistoriska museum.

Minus: GDPR. Riktigt trött på att acceptera cookies.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset