Detta är en genrebild, kvinnan på bilden är inte nödvändigtvis en Skön Tjej.
Detta är en genrebild, kvinnan på bilden är inte nödvändigtvis en Skön Tjej.

Författaren Gillian Flynn, beskrev den Sköna Tjejen så här i sin bok Gone girl: “Män använder beskrivningen “skön tjej” som en komplimang. Det syftar på en kvinna som lyckas vara snygg, smart, förstående och obrydd på en och samma gång”. Genom att anamma typiska “manliga” egenskaper och samtidigt behålla en kvinnlig utsida, sticker hon ut från mängden “vanliga” tjejer, skriver Emilie Ebbis Roslund.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

“Om du har putande ankläppar kan du svepa vidare. Bara sköna tjejer. Gillar du Manchester United är det ett plus”. Jag suckar till när jag går igenom igenom Tinder-profilen jag fått upp och visar den för min kompis som sitter bredvid. Han rycker på axlarna, verkar oförstående och svarar “Vadå, det vill väl alla ha?”.

En Skön Tjej, det vill alla ha. Eller “Cool girl” som det också kallas. Ni känner säkert igen henne; tjejen som alltid beställer en stor stark på krogen, kan göra ordning sig på tio minuter och som aldrig blir svartsjuk. Hon är den obrydda typen som gärna instagrammar en selfie när hon trycker en flottig cheeseburgare eller något annat ätbart med högt kaloriintag (men samtidigt behåller en tight kropp i storlek small).

LÄS MER: Emilie Ebbis Roslund: Män dör för att de inte pratar om sina känslor

Den sköna tjejen hade kunnat vara ett feministiskt föredöme, om syftet med beteendet inte var att pleasa en man.

Vid första anblick kan hennes beteende så klart tolkas som progressivt. Hon står ut från mängden och går på många sätt emot föreställningarna om hur en tjej ska vara genom att inte agera passivt. Kvinnan bakom begreppet, författaren Gillian Flynn, beskrev henne så här i sin bok Gone girl: “Män använder beskrivningen “skön tjej” som en komplimang. Det syftar på en kvinna som lyckas vara snygg, smart, förstående och obrydd på en och samma gång”. Genom att anamma typiska “manliga” egenskaper och samtidigt behålla en kvinnlig utsida, sticker hon ut från mängden “vanliga” tjejer.

LÄS MER: Emilie Ebbis Roslund: Så här rumsren har rasismen blivit

Men allt kommer med pris. Jag vet, eftersom jag själv testat konceptet. I gymnasiet snackade jag ofta skit om andra tjejer när jag hängde med killar och anammade deras attityder och beteenden. Jag kunde halsa häxor av whiskey, likör och vodka utan att röra en min. Rädslan för att uppfattas som gnällig gjorde att jag istället spelade oberörd inför allt som kändes jobbigt. Utåt sett hade jag “kontroll”, men på insidan var jag passiv. Så är hon, den sköna tjejen; synlig för allmänheten men osynlig för sig själv.

Emilie Ebbis Roslund

Plus: Tinder-paus.

Minus: Att det fortfarande finns människor som anger tid i veckor och inte i datum.

”Jag är en vänsterfitta” – lär känna Metros kolumnist Emilie ”Ebbis” Roslund i videon nedan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om dejting tinder