"Testa att lyssna. Testa att ställa frågor. Och testa att flytta fokus från dig själv", är Metros kolumnist Emilie "Ebbis" Roslunds tips för en trevlig dejt.
"Testa att lyssna. Testa att ställa frågor. Och testa att flytta fokus från dig själv", är Metros kolumnist Emilie "Ebbis" Roslunds tips för en trevlig dejt.

"Jag vet inte hur många gånger jag varit och tagit en öl med killar som är inkapabla att ta socialt ansvar", skriver Emilie "Ebbis" Roslund.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Är jag på en dejt eller tittar jag på en monolog på Dramaten? 

Bedömningen är svår när killen mittemot mig ägnat de senaste 1,5 timmarna åt att bara prata om sig själv. 

På sommarloven brukade han vara på Gotland och på höstloven blev det oftast en veckas charter på Kanarieöarna. Det babblas på om jobbet, andrahandskontraktet han försöker få samt för- och nackdelarna med Miljöpartiet. Till en början ställer jag frågor som håller samtalet i gång men efter dryga 20 minuter inser jag att det inte behövs. Främlingen framför mig tjötar på bra utan min hjälp. Ingenting kan stoppa honom – inte ens när jag berättar om den gången när jag som 13-åring var på en strand och hittade ett lik i vassen. 

Oj, sjukt”, säger han och pladdrar vidare.

Mm, visst är det sjukt att hitta en död man i vassen när man bara ska ta ett litet kvällsdopp. Men vad som är ännu sjukare är att gå på en dejt och inte ställa en enda fråga till personen man träffar, utan att reflektera över det. 

LÄS MER: Emilie ”Ebbis” Roslund: Ingenting är så ensamt som att vara i en relation

 Jag vet inte hur många gånger jag varit och tagit en öl med killar som är inkapabla att ta socialt ansvar. Vänner till mig har berättat om liknande situationer där män kacklat på som hönor i timmar utan att visa sin dejt en sekund av intresse. En var med om att killen hon gick på middag med hade printat ut en kopia av sin C-uppsats. 

Varsågod att läs den raden igen.

Det där har med personlighet att göra”

”Han var säkert nervös”

”Det finns tjejer som inte heller ställer frågor”

”Berättade du nåt om dig själv?”

”Det kanske var en engångsföreteelse”

Jag önskar att det vore så, men empiriska studier hävdar motsatsen. 

Påtalas monolog-beteendet i stunden möts man av en upprörd ton och en man i försvarsställning. En annan vän till mig gjorde det här förra veckan och nämnde i samma veva att det är ett vanligt problem hos en del män. Hans svar:

”Sitter du och analyserar oss när vi umgås? Varför kan vi inte bara ha det trevligt i stället för att du ska märka på könsroller.”

 Lyckligtvis finns det många män som utvecklat sina sociala färdigheter men för alla er som inte är där än kommer några tips för en trevlig dejt:

Testa att lyssna. Testa att ställa frågor. Och testa att flytta fokus från dig själv. 

 

Plus: Sertralin 100mg. 

Minus: Högerregeln i trafiken – känns den inte lite passé?

LÄS MER: Emilie ”Ebbis” Roslund: Han visste att jag inte ville ha sex – men han gjorde det ändå

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om dejting