"Ibland måste man möta sina negativa sidor. Oavsett vems bajsrester det rör sig om."
"Ibland måste man möta sina negativa sidor. Oavsett vems bajsrester det rör sig om."

Att vägra städa toaletten under förevändningen att "Det är inte min grej" är bara en ovilja till att förändras. Det skriver Emilie Ebbis Roslund.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

En ny frisyr, soffa eller färg på väggarna i sovrummet. Genom livet förnyar vi oss regelbundet genom att uppdatera våra hem, våra kläder och andra ytliga attribut. Att hänga med i vad som är nytt och inne visar på medvetenhet och anses därför vara något positivt. Men när det kommer till våra inre egenskaper så tycks inte alla vara lika peppade på att uppdatera sig själva.

Just den här egenskapen, eller bristen på den, brukar bli extra tydlig i konflikter. Speciellt i de bråk vi har med våra partners eller familjemedlemmar. Medan det finns vissa som ifrågasätter sig själva efter en konflikt så finns det andra som gör det precis motsatta. De här personerna känns lättast igen när de förklarar sina dåliga beteende med motiveringen ”Det är så här jag är”.

LÄS MER: Emilie Ebbis Roslund: Slavhandel är allt annat än historia

En bekant till mig berättade nyligen om en före detta flickvän till honom som levde efter det här mantrat. Nästan alla deras konflikter rörde städningen i hemmet. Exet tog aldrig initiativ till att diska, vattna blommorna eller ens ta bort spåren av nummer två i toaletten. Efter varje bråk återkom hon till samma ”argument” som i korta drag gick ut på att städning inte var så viktigt för henne. Hon hade växt upp i ett hem där den inställningen existerat smärtfritt och menade att det handlade om hur man är som person. ”Det är så här jag är”, sa hon. Som om det skulle röra sig om en medfödd defekt.

LÄS MER: Emilie Ebbis Roslund: Till dig som aldrig har våldtagit någon

”Jag tycker inte om att prata känslor”, ”Det är inte min grej att äta vegetariskt”, ”Jag gillar inte att rengöra toalettstolen”. Resonemangen kommer i olika former, med samma budskap: Jag kommer inte förändras.

Är man är ovan vid att ifrågasätta sig själv kan det så klart kännas obehagligt att sätta stoltheten åt sidan och möta sina negativa sidor. Men man måste.
Oavsett vems bajsrester det rör sig om.

Plus: Katt

Minus: Hund

Emilie Ebbis Roslund

”Jag är en vänsterfitta” – lär känna Metros kolumnist Emilie Ebbis Roslund

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset