Statistiskt sett minskar självmorden i Sverige, men det finns en grupp som är särskilt utsatt: unga män, skriver Emilie Ebbis Roslund.
Statistiskt sett minskar självmorden i Sverige, men det finns en grupp som är särskilt utsatt: unga män, skriver Emilie Ebbis Roslund.

Sedan en lång tid tillbaka är utgör män ca 70 procent av de som tar livet av sig. Forskning visar att män som separerat från sina kvinnliga partners är mindre benägna att prata känslor, skapa nära relationer och att söka hjälp. Speciellt efter att man passerat 30 år, skriver Emilie Ebbis Roslund.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

År 2016 avled 1 129 personer i Sverige till följd av självmord. Statistiskt sett minskar självmorden i Sverige, men det finns en grupp som är särskilt utsatt: unga män.

Det är svårt att skriva om och ännu svårare att prata om den här statistiken och orsakerna bakom. Även om vi kan peka på psykisk ohälsa som förklaring till varför vissa människor väljer att avsluta sina liv så behöver vi stanna en stund vid de könsspecifika skillnaderna. Sedan en lång tid tillbaka är utgör män ca 70 procent av kvoten. Bland män i åldrarna 15 till 44 år är självmord den ledande dödsorsaken.

LÄS MER: Emilie Ebbis Roslund: Så här rumsren har rasismen blivit

Så hur kommer det sig att männen är överrepresenterade? I Sverige görs både forskning och statistik över denna dödsorsak, men i förhållande till hur mycket siffror vi har så pratar vi förvånansvärt lite om skillnaderna mellan könen.
Rory O’Connor, professor vid University of Glasgow i Skottland, säger till tidningen Esquire att män ofta förlitar sig ofta på sina kvinnliga partners när de söker efter emotionellt stöd. För några år sen arbetade O’Connor med studien “Men, suicide and society” som skulle kartlägga orsakerna bakom överrepresentationen av män i statistiken.

Anledningarna är så klart flera; det finns inte något enkelt svar på varför män vill avsluta sina liv i högre grad än kvinnor. Men genom studien kunde man ändå komma fram till några generella förklaringsmodeller. O’Connor säger att män som separerat från sina kvinnliga partners är mindre benägna att prata känslor, skapa nära relationer och att söka hjälp. Speciellt efter att man passerat 30 år.

LÄS MER: Emilie Ebbis Roslund: Att recensera kvinnors utseende går aldrig ur tiden

I en annan studie från Wiens universitet 2015 har man i samtal med män som överlevt kommit fram till männens syn på manlighet påverkade dem när de mådde som sämst. I stället för att hitta en långsiktig strategi för att hantera den psykiska smärtan valde man kortsiktiga lösningar som alkohol, droger, spel eller att arbeta maniskt.

Män dör alltså för att de inte pratar om sina känslor. Men hur mycket pratar vi andra? Självmord är den ledande dödsorsaken bland unga män, ändå är vi helt tysta. Som om det är något som kommer lösa sig av sig själv.

Emilie Ebbis Roslund

Plus: 2018.
Minus: 2017.

Hjälplinjer – behöver du någon som lyssnar?

  • Självmordslinjen: Telefon 90101, chatt eller mejl ([email protected]). Har öppet kl: 06-24 varje dag.
  • Jourhavande medmänniska: Telefon 08-702 16 80. Har öppet alla nätter mellan kl: 21-06.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset