Två personer som är uppskattade inom förskoleverksamheten har fått sluta eftersom några av föräldrarna varit kritiska till att männen har invandrarbakgrund, skriver Emilie Ebbis Roslund.
Två personer som är uppskattade inom förskoleverksamheten har fått sluta eftersom några av föräldrarna varit kritiska till att männen har invandrarbakgrund, skriver Emilie Ebbis Roslund.

Två personer som är uppskattade inom en förskola i Ystad har fått sluta för att några föräldrar till barnen varit kritiska till att männen har invandrarbakgrund. Aldrig tidigare har jag hört talas om något liknande, skriver Emilie Ebbis Roslund.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

(Texten har uppdaterats med en faktaruta i botten 14/3 2018)

Två personer som hade extratjänst på en förskola tvingades sluta då några av föräldrarna varit kritiska till att männen har invandrarbakgrund.

Av en slump sitter jag och scrollar på Sydsvenskan när jag fastnar vid en artikel som rör en uppsägning på en förskola i Ystad. Aldrig tidigare har jag hört talas om något liknande – ändå har endast ett fåtal lokala medier tyckt att det varit värt att skriva om.

LÄS MER: Emilie Ebbis Roslund: Att recensera kvinnors utseende går aldrig ur tiden

”Ahmed och Mahmoud har utfört sina uppgifter med bravur och de har även fungerat oerhört bra i verksamheten”, så inleddes informationsbrevet som gick ut till föräldrarna en vecka efter att Ahmed och Mahmoud börjat arbeta på förskolan i Ystad. Budbäraren av budskapet var förskolechefen Marianne Johansson som i samma brev berättade att man valt att avsluta deras extratjänster där de bland annat arbetat som diskare och städare.

Diskriminering kopplad till ursprung och etnicitet på arbetsplatser förekommer, som vi vet, hela tiden. Men att det sker uttalat, som om det vore en legitim anledning till uppsägning, är mer eller mindre unikt. I intervjun med Sydsvenskan beklagar sig Marianne Johansson över situationen, även fast hon själv varit med och tagit beslutet. Hon berättar att “ett mindre antal individer” bland föräldrarna har uttryckt en oro kring att ha de här nyanlända männen arbetandes inom verksamheten.

LÄS MER: Emilie Ebbis Roslund: Sex tecken på att du ska dumpa din dejt

Ahmed och Mahmoud har utfört sina uppgifter med bravur, trots det har de fått sluta. Johansson vill inte gå in i detalj på varför man tog det här beslutet men säger att “De (föräldrarna) som har uttryckt de här åsikterna är rädda för det som det flesta av oss är rädda för – det okända”.

Två personer som är uppskattade inom verksamheten får sluta eftersom att några föräldrar till barnen känner sig oroliga. Men det är inte “det okända” vi ska vara rädda för – utan utvecklingen.

Sådan är samtiden; främlingsfientliga åsikter går före kompetens. Även fast det går emot diskrimineringslagen. Så rumsren har rasismen blivit.

Emilie Ebbis Roslund

Plus: Nya streamingsajten Hayu. Får mig att vilja säga upp ett Netflix-konto som jag inte har.

Minus: Skorpioner. Vårt värsta stjärntecken.

Uppdatering 14/3 2018

Till Ystad24.se säger Christer Olofsson, förvaltningschef på Kultur & Utbildning i Ystad:

– Förskolechefen kände sig föranledd att, för individernas bästa, omplacera dem. Det blev för mycket att det var män och med utländsk härkomst och en del kände sig inte trygga med det.

– Om man jobbar i svensk förskola så ska man ha ett utdrag ur belastningsregistret och att man inte är dömd. Vi har tagit ut det som finns, men de här männen kom till Sverige 2015 och då kom frågan upp ”Vad har de gjort i sina hemländer?”. Det vet vi inte mycket om, men det vi vet är att de som har extratjänster aldrig jobbar ensamma, utan alltid ihop med andra vuxna. De har inga sysslor som innebär toalettbesök eller omklädning. De diskar, klär på barnen, är de extraarmar och händer som personalen tycker är bra att ha.

Christer Olofsson säger även att om personerna hade varit fast anställda personal hade kommunen aldrig backat.

 

Ystad24.se

 ”Jag är en vänsterfitta” – lär känna Metros kolumnist Emilie ”Ebbis” Roslund i videon nedan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset