Den här kvällen säljs tolv unga män som flytt från Nigeria till högstbjudande. Här är ett människoliv värt omkring 400 dollar styck, skriver Emilie Ebbis Roslund.
Den här kvällen säljs tolv unga män som flytt från Nigeria till högstbjudande. Här är ett människoliv värt omkring 400 dollar styck, skriver Emilie Ebbis Roslund.

Hur svårt det än är att smälta så är inte människohandel “historia”, utan något som sker i modern tid. Tidigare i november släppte CNN rörligt material från en auktion som anordnades utanför huvudstaden Tripoli i Libyen, skriver Emilie Ebbis Roslund.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

“Välj den du vill. Du kan få testa henne i hundra dagar och om du inte är nöjd så får du lämna tillbaka henne”, säger agenten och ler. En stund senare lämnas kvinnan framför honom över till köparen. Nu ska de bege sig mot Kuwait där hon ska bli hans nya hembiträde.

Våren 2015 rapporterade The Guardian om hur kvinnor från Sierra Leone börjat säljas som arbetskraft. Man rapporterade om “agenturer” som specialiserade sig på att sälja människor, främst kvinnor, till länder i norra Afrika och Mellanöstern. Människor som kostar några tusen kronor styck och som det går lämna tillbaka ifall man inte är nöjd.

LÄS MER: Starka protester mot libysk slavhandel

Slavhandel. I nutid. Det är svårt att ta in. Jag minns SO-lektionerna i skolan med skissade bilder från den transatlantiska slavhandeln som pågick under 1500-1800-talet. Jag minns min lärares redogörelser av hur det gick till och hur hon släckte sin projektor med orden “ja, det var lite historia det”.

Hur svårt det än är att smälta så är inte människohandel “historia”, utan något som sker i modern tid. Tidigare i november släppte CNN rörligt material från en auktion som anordnades utanför huvudstaden Tripoli i Libyen. Reporten smygfilmar i en lagerlokal där människohandel sägs äga rum.

“900, 1000, 1100 – såld!”.
Det är här det händer. Runt 1-2 gånger i månaden ställs flyktingar från västra Afrika upp på rad för att auktioneras ut till människor som söker arbetskraft i hemmet eller på jobbet.
Den här kvällen säljs tolv unga män som flytt från Nigeria till högstbjudande. Här är ett människoliv värt omkring 400 dollar styck.

LÄS MER: Emilie Ebbis Roslund: Till dig som aldrig har våldtagit någon

När nyheten når Sverige har delar av vårt land mötts av den första snön. Höst, november, snökaos. Ja, det kan vara svårt att ta in, men vi måste. Det som sker i Libyen är ett brott mot mänskligheten och det är vår skyldighet som medmänniskor att agera.

I flera stora städer i Sverige arrangeras manifestationer mot den pågående slavhandeln. Om du inte har möjlighet att ta dig till en så finns det upprop att skriva under, länkar att dela och andra sätt att vara delaktig på. Solidaritet kräver handling, även från dig.
Låt slaveriet bli historia.

Plus: Mängdrabatt på D-vitamin kapslar.
Minus: Alla mobilladdare som vi tappat bort och som aldrig kommit tillbaka. Rest in peace.

Emilie Ebbis Roslund

”Jag är en vänsterfitta” – lär känna Metros kolumnist Emilie ”Ebbis” Roslund i videon nedan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om historia brott