Hur skulle du reagera om du fick reda på att din partner velat göra slut med dig ett år men inte sagt något?, skriver Emilie Ebbis Roslund.
Hur skulle du reagera om du fick reda på att din partner velat göra slut med dig ett år men inte sagt något?, skriver Emilie Ebbis Roslund.

Det finns många som är väldigt, väldigt, väldigt dåliga på att göra slut. Jag har varit en av dem, skriver Emilie Ebbis Roslund.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Hur skulle du reagera om du fick reda på att din partner velat göra slut med dig ett år men inte sagt något?
Du skulle säkert känna en massa saker, men tacksamhet är förmodligen inte en av dem.

Kanske har man varit ihop i några månader, år eller kanske till och med i decennier. Oavsett hur lång tid det rör sig om så finns det många som är väldigt, väldigt, väldigt dåliga på att göra slut. Jag har varit en av dem, för att nämna några.

LÄS MER: Emilie Ebbis Roslund: Vem vill rädda en man 2018?

Du har säkert hört ursäkterna själv; yttrade av en kompis eller i ditt eget huvud. Att ”just nu” är det inte läge, ”något” kanske förändras, det kanske blir ”bättre”. Som det ofrivilliga ansiktet utåt för det här mellanläget kan jag vittna om att mantrat ovan kan pågå i veckor, månader och år utan att något händer. Separationsångest går så klart inte att ignorera, men det finns något annat som får oss att hålla tillbaka – det dåliga samvetet över att såra sin partner.

Senaste gången jag bevittnade detta var i förra veckan. En notifikation från en Facebookgrupp ledde mig till en post där en kvinna i min ålder sökte relationsråd. I inlägget efterfrågade hon råd på hur hon skulle hantera sitt förhållande då hon inte längre var kär i sin pojkvän. Särskilt akut verkade det dock inte vara då hon velat göra slut i åtta månader, utan problemet var snarare hur hennes kille skulle reagera.
”Han kommer bli så ledsen”, avslutade hon.
Ja, det är sant, tänkte jag. Var ihop med honom i några år till så löser det sig säkert.

LÄS MER: Emilie Ebbis Roslund: Ingenting är så ensamt som att vara i en relation

Ingen människa som kan känna empati tycker det är kul att göra slut. Förutsatt att man har den förmågan så kommer man vid något tillfälle känna dåligt samvete gentemot personen man dumpar. Det är i sig inget konstigt, men vad som är fascinerande är hur vissa inte alls känner av det dåliga samvetet när det kommer till att slösa sin partners tid. Nästan som om de tycker att de gör den andra en tjänst genom att fortsätta vara ihop.

Så, hur skulle du reagera om du fick reda på att din partner velat göra slut med dig ett år men inte sagt något?

Plus: Black Mirror säsong 4. Eller egentligen alla säsonger.
Minus: Män som inreder sitt hem med svarta möbler.

Emilie Ebbis Roslund

”Jag är en vänsterfitta” – lär känna Metros kolumnist Emilie ”Ebbis” Roslund i videon nedan

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Relationer