Hans fingrar rörde sig upp och ner längs min hud som om han skulle kittla mig, men kittlet uteblev, skriver Emilie Ebbis Roslund.
Hans fingrar rörde sig upp och ner längs min hud som om han skulle kittla mig, men kittlet uteblev, skriver Emilie Ebbis Roslund.

Den senaste gången var sommaren 2017. Jag minns hur jag och ett Tinder-ragg låg i hans säng och pratade CSN-lån när hans vänsterhand plötsligt fastnade i min armhåla, skriver Emilie Ebbis Roslund.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Sveriges sommar kom tidigare än väntat. Folk har börjat lämna jackan hemma, överväga sallad till lunch och kanske till och med tagit första doppet. Men vad alla kanske inte känner till är att den här tiden på året innebär så mycket mer än ljummen öl, engångsgrillar och sönderbrända män som tror att det är immuna mot solens strålning. Sommaren innebär även högsäsong för den relativt okända aktiviteten armhårsryckning.

Och du ba “va????”. Jag känner samma sak, eftersom jag är en av de utsatta.

LÄS MER: Agnes Arpi: Okunskapen om ME-sjuka är tragisk

Armhårsryckning är något som främst drabbar kvinnor som väljer att inte avlägsna sin kroppsbehåring. Hur ofta man råkar ut för det här beror såklart på hur mycket hår man har och hur pigmenterat håret är. För egen del har jag svårt att minnas hur många gånger det här har hänt mig, men jag ska försöka.

Den senaste gången var sommaren 2017. Jag minns hur jag och ett Tinder-ragg låg i hans säng och pratade CSN-lån när hans vänsterhand plötsligt fastnade i min armhåla.
Hans fingrar rörde sig upp och ner längs min hud som om han skulle kittla mig, men kittlet uteblev. I stället började han dra lite försiktigt i mitt armhår. Smått förstenad (av chock, inget annat) försvann jag i tankar kring om jag var ett cirkusdjur eller en kvinna. Lagom till jag inser att jag är det sistnämnda konstaterar han “Du har hår under armarna”.

LÄS MER: Cissi Wallin: Nu ska barnmorskorna även agera städerskor

Informationen han levererade var inte lika omvälvande för mig som den var för honom. Innan han öppnar munnen för att komma med nästa spaning börjar min kropp att stelna och förbereda sig för en kortfattad föreläsning i Genusvetenskap A. När nästa mening uttalas slipper jag tack och lov starta den monologen eftersom hans kommentar handlar om något annat. “Jag har aldrig träffat en tjej som har hår under armarna”, säger han med fascination i rösten. “Jaha”, svarar jag och tillägger att det låter väldigt konstigt eftersom alla människor föds med hår på kroppen.

Det var fjärde, kanske femte gången, som jag omedvetet hypnotiserat en man med mina armhålor. Varje gång det hänt har jag själv fascinerats av hur det fortfarande ses som en aktiv handling att låta håret vara kvar, när det egentligen borde vara precis tvärtom.

Emilie Ebbis Roslund

Plus: Spf 30 oavsett hudton.
Minus: Tanlines.

”Jag är en vänsterfitta” – lär känna Metros kolumnist Emilie ”Ebbis” Roslund i videon nedan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset