I sätet på andra sidan gången sitter en man i 50-årsåldern och stirrar ut genom fönstret. Bakom honom sitter en kvinna och pratar i telefon. Han står inte ut, skriver Emilie Ebbis Roslund.
I sätet på andra sidan gången sitter en man i 50-årsåldern och stirrar ut genom fönstret. Bakom honom sitter en kvinna och pratar i telefon. Han står inte ut, skriver Emilie Ebbis Roslund.

Sedan vänder han sig om och skäller ut henne. “Måste du prata i telefon, kan du inte bara vara tyst?”, skriver Emilie Ebbis Roslund.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

“Næste station: Torvegade”.

När man inte vet vart man ska åka på semester någonstans kan man alltid åka till Köpenhamn. Som svensk vill man ibland tro att alla våra grannländer är “typ som Sverige”, men varje gång man kliver av i Danmark så påminns man om att det uttrycket uppstått för att skapa en skandinavisk gemenskap.

“Rasse-Danmark” är det enda jag hinner konstatera innan jag kliver av.

En mer korrekt beskrivning skulle vara att Danmark är som Sverige, fast sämre. Eller att Danmark är som Sverige, fast bättre. Beroende på hur man ser det. För mig blev den här vistelsen ingen semester utan snarare en utdragen observation av sociala interaktioner.

På en halvfull buss från centralen iakttar jag en liten, inte helt betydelselös, händelse mellan några av passagerna. I sätet på andra sidan gången sitter en man i 50-årsåldern och stirrar ut genom fönstret. Han ser ut som en verklighetstrogen kopia av Christer Pettersson. Vit t-shirt, reflekterande solglasögon och blåa jeans med en högerficka som fått töja sig efter den svarta läderplånboken. Bakom honom sitter en kvinna och pratar i telefon. Han står inte ut.

LÄS MER: Cissi Wallin: Låt inte ”Anders” känslor förstöra din sommar

Fastän telefonsamtalet bara pågått några minuter (i normal samtalston) har han svårt att hålla sig och knyter sina nävar. Sedan vänder han sig om och skäller ut henne. “Måste du prata i telefon, kan du inte bara vara tyst?”

Ljudnivån på kvinnan bakom honom är det inget fel på, men eftersom vi är i Danmark är det väl hennes arabiska som triggat honom. Men till skillnad från när den här typen av påhopp sker på svensk mark så fanns det tack och lov någon som la sig i. “Sluta själv! Hon får prata i telefon om hon vill” säger en kvinna som vaggar sitt spädbarn mitt emot. Mannen muttrar något, blir sedan tyst och vrider tillbaka blicken ut genom fönstret.

“Rasse-Danmark” är det enda jag hinner konstatera innan jag kliver av.

LÄS MER: Agnes Arpi: Nej – alla kommer inte bli ihop med någon

Efter en tid i Köpenhamn hinner jag se liknande situationer till den grad att jag börjar längta hem. På tåget mot Malmö tänker jag på hur Sverige är mycket bättre än Danmark, tills tåget stannar till på den första stationen efter bron.

“Gränskontroll, ta fram pass eller annan identitetshandling” säger högtalarrösten över mig.

Vi är inte bättre, vi är lika sämst.

Emilie Ebbis Roslund

Plus: Batterisparläge.
Minus: Det snöar i norra Norrland.

”Jag är en vänsterfitta” – lär känna Metros kolumnist Emilie ”Ebbis” Roslund i videon nedan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset