När det kommer till mäns (icke) ansvarstagande vid sex syns ingen attitydförändring. Deras njutning går före allt, sen tar vi kvinnor hand om resten, skriver Emilie Ebbis Roslund.
När det kommer till mäns (icke) ansvarstagande vid sex syns ingen attitydförändring. Deras njutning går före allt, sen tar vi kvinnor hand om resten, skriver Emilie Ebbis Roslund.

Jag lärde mig snabbt att oskyddat sex med hjälp av ens egna preventivmedel var den smidigaste lösningen eftersom många män sällan föreslog, eller hade med sig, en kondom, skriver Emilie Ebbis Roslund.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Kanske är du tonåring, kanske minns du när du var en. Tonåren innebär många saker; utöver en ofrånkomlig identitetskris ska man dessutom ta sig igenom dagar av hormonellt konfetti. Det är långt ifrån en harmonisk tillvaro (om jag minns det hela rätt) men det tar inte slut där. För många kvinnokroppar i den här åldern är det även premiären för hormonellt preventivmedel.

LÄS MER: Cissi Wallin: Sätt fokus på tystnadskulturen istället, Uppdrag granskning

Jag var bara 15 år gammal när ungdomsmottagningen skrev ut mitt första recept på p–piller. Vid tillfället hade jag bara haft sex fyra eller fem gånger, men eftersom jag hade en pojkvän vid tidpunkten tyckte barnmorskan att det var “lika bra” att jag började gå på ett preventivmedel. Det tyckte väl jag också, fast frågan är om jag resonerat likadant idag.

För två veckor sedan publicerade Lunds Universitet en omfattande studie som innefattade över 800 000 kvinnor i Sverige i åldern 12- 30 år.
Studien visade ett tydligt samband mellan p-piller och förskrivning av antidepressiv medicin till tonårstjejer, som var den mest drabbade gruppen.

“Äter du p-piller?”. Alla kvinnor (typ alla kvinnor) som ligger med män har en eller flera gånger fått den frågan ställd till sig sekunderna innan en penis glider in mellan benen. Eftersom jag själv åt p-piller i nästan tio år har jag svarat ja på den frågan fler gånger än jag pallar minnas. Jag lärde mig snabbt att oskyddat sex med hjälp av ens egna preventivmedel var den smidigaste lösningen eftersom många män sällan föreslog, eller hade med sig, en kondom. Kuriosa: Om en själv hade med sig en så bad de ofta om att skippa den eftersom “det är inte lika skönt med kondom”.

LÄS MER: Agnes Arpi: Inte ”faktaresistens” att kritisera svensk vård

15 eller 30 år kvittar. När det kommer till mäns (icke) ansvarstagande vid sex syns ingen attitydförändring. Deras njutning går före allt, sen tar vi kvinnor hand om resten. Det kan låta grovt att påstå att tjejer riskerar att bli deprimerade för att killar ska slippa kondom, men det är inte grövre än att gå igenom en depression.

Emilie Ebbis Roslund

Plus: Plötsligt är det kul att prata om vädret.
Minus: Brände vänstra skinkan i förrgår.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset