Emilie Ebbis Roslund.
Emilie Ebbis Roslund.

Kommunikation är bara enkelt när man får höra det man vill höra. Om budskapet berättar något vi inte vill ska vara sant förlitar vi oss hellre på andra metoder, skriver Emilie Ebbis Roslund.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det ploppar upp en chatt var tredje sekund. I ögonvrån ser jag hur min mobilskärm lyser upp av notiser från en vän som de tre senaste timmarna ägnat sig åt forska fram ett svar på sitt aktuella relationsproblem. Personen som hon har dejtat i två månader har de senaste börjat dra sig undan, och min vän måste så klart ta reda på varför. Men i stället för att använda sig av traditionell kommunikation har hon valt helt andra tillvägagångssätt.

När en person säger att den inte vill gå in i en relation så betyder det att den inte vill gå in i en relation. Jag har upprepat den meningen sedan hon berättade att hennes Tinder-ragg att han nyligen kommit ut ur ett förhållande och inte var redo för något nytt.

LÄS MER: Emilie Ebbis Roslund: Sex tecken på att du ska dumpa din dejt

Men för varje ny gång jag påminner om omständigheterna svävar hon iväg någon annanstans. Som om hoppet inom henne blockerar informationen från att komma in.

Kommunikation är bara enkelt när man får höra det man vill höra. Om budskapet berättar något vi inte vill ska vara sant förlitar vi oss hellre på andra metoder. Sökmotorer, forum och optimistiska vänner är några av dem. Precis som min vän har jag själv föredragit de här tillvägagångssätten framför att kommunicera eftersom kommunikationen inneburit en risk. En risk att få veta något som framkallar känslor som jag inte kan hantera.

Min vän har nämligen ägnat timmar och förmodligen dagar på att hitta förklaringar som motbevisar det jag säger.

När en person säger att den inte vill gå in i en relation så betyder det att den inte vill gå in i en relation. Inte för alla, säger hon envist. Min vän har nämligen ägnat timmar och förmodligen dagar på att hitta förklaringar som motbevisar det jag säger. “Han  kan ändra sig, en kompis till mig…”. Olycklig kärlek är förblindande. När alla andra andra hör ett “nej” hör hon ett “kanske”.

LÄS MER: Emilie Ebbis Roslund: Det behövs inte fler Sköna tjejer

Det är inte kärlek om man måste tvinga fram det. Ändå är det många av oss som vill tro att just kärlekskänslor går att styra över, åtminstone när det ligger hos någon annan. Kanske vore det bra om vi slutade vara så optimistiska, både gentemot oss själva och våra vänner. Men bäst vore det väl om vi slutade lägga energi på personer som inte lägger det på oss.

Emilie Ebbis Roslund

Plus: Cardi B.
Minus: Element på bussar med 30 graders värme.

”Jag är en vänsterfitta” – lär känna Metros kolumnist Emilie ”Ebbis” Roslund i videon nedan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om dejting