"Det är som en fotbollsmatch där publiken skriker åt spelarna när de gör misstag".
"Det är som en fotbollsmatch där publiken skriker åt spelarna när de gör misstag".

Emily Krumlinde, 24 år, lever på att streama när hon spelar datorspel och jobbar 16 timmar om dagen. I hennes värld är näthatet mot kvinnor och andra minoriteter stort. ” ”Vad gör du din jävla hora?”, kan jag få höra om jag gör ett misstag”, säger hon.

Så länge Emily Krumlinde kan minnas har hon spelat spel. Men det var först när hon träffade Madeleine ”MaddeLisk” Leander, en professionell datorspelare och datorspelskommentator, som hon vågade satsa på spelandet som jobb.

– Madeleine var verkligen en förebild att se upp till för mig. Kan hon så kan jag, tänkte jag. Då insåg jag att det inte spelar någon roll vilket kön du har – så länge man gillar det man gör ska man göra det, säger Emily Krumlinde.

Emily är en så kallad streamer och är bosatt i Manchester, Storbritannien. Hon livestreamar när hon spelar datorspel samtidigt som hon interagerar med tittarna. Sedan klipper hon ihop spelsessionen, gör det till en video och lägger upp på Youtube.

– Man har många bollar i luften, minst sagt. Samtidigt som jag måste prestera i spelet ska jag svara på frågor och kunna ta emot hatfulla kommentarer av de som tittar, säger hon.

LÄS MER: Nu lanseras Sveriges första e-sportutbildning

Emily beskriver tonen från vissa som tittar på livestreamingarna som sexistisk, rå och hotfull. Framför allt mot kvinnor och andra minoriteter inom branschen.

– Det är som en fotbollsmatch där publiken skriker åt spelarna när de gör misstag. Skillnaden här är att jag får kritiken rakt upp i ansiktet. Om jag gör ett misstag kan någon skriva till mig privat ”Vad gör du din jävla hora!?”, säger Emily Krumlinde.

Men det har blivit bättre på senaste tiden. De stora organisationerna i branschen har börjat uppmärksamma problemet och agera genom att stänga av och slänga ut de som inte sköter sig.

– Det är tråkigt att det skulle behöva gå så långt, men det är jättebra att det händer saker. Nu vågar kvinnor stå på sig och prata ut om det, säger Emily Krumlinde och fortsätter:

– Som tur är finns det fler människor som stöttar och är positiva än de som hatar. Annars hade jag aldrig orkat ha det här som jobb, dag ut och dag in.

Hur ser din drömvärld ut i datorspelsbranschen?

– Att det är en värld som är välkomnande för alla, oavsett vilket kön eller vilken sexuell läggning du har. Spel är en cool grej som alla kan göra och som alla ska få göra utan att få kritik.

LÄS MER: Ta oss e-sportare på allvar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Sport