”M an blir trött när man höra sånt varje dag, att allt är invandrarnas fel, att de borde åka hem och så vidare,” säger Emir.
”M an blir trött när man höra sånt varje dag, att allt är invandrarnas fel, att de borde åka hem och så vidare,” säger Emir.

Kränkande och fientliga uttalanden om invandrare i fikarummet, särbehandling och fläskkött till muslimska kollegor på grilltillställning. ”Det råder en öppet rasistisk kultur på arbetsplatsen,” säger Emir som nu anmäler Räddningstjänsten Syd till DO.

En annan anställd på Räddningstjänsten Syd som Metro talat med bekräftar Emirs uppgifter. ” Det är mycket snack bakom ryggen och konstiga frågor och kommentarer om invandrare. Det är svårt att jobba under sådana förhållanden men jag känner mig tvungen att vara tyst, jag har en stor familj att försörja,” säger mannen.

Emir, som egentligen heter något annat, började arbeta som färdtjänstförare på Räddningstjänsten Syd i Malmö i slutet av 2007. Han berättar att han snabbt märkte att jargongen bland flera anställda var rasistisk.

– Jag märkte det redan i början men valde att inte ta åt mig, jag var en arbetsnarkoman och jobbet var det viktigaste för mig, berättar han.

Efter ett tag upptäckte Emir att hans arbetsvillkor var betydligt sämre än kollegornas och han tog upp frågan med sin chef. Då eskalerade situationen, enligt Emir som anser att han särbehandlats på grund av sin härkomst. 
 
– Jag tog upp de dåliga arbetsförhållanden jag ansåg att jag hade med orimligt täta körningar, övertid både morgon och kväll och fler rullstolsbundna passagerare än tillåtet. Jag hade inte ens möjlighet att ta ut lunch i rimlig tid medan några av kollegorna hann både träna och basta på arbetstid, säger han.
 
Atmosfären på arbetsplatsen blev allt mer öppet rasistisk, enligt Emir som säger att han så gott som dagligen möttes av ”invandrarsnack” från flera av kollegorna. 
 
– Man blir trött när man höra sånt varje dag, att allt är invandrarnas fel, att de borde åka hem och så vidare, säger han.
 
Den invandrarfientliga stämningen ska ha förtydligats under en tillställning.
 
– De muslimska kollegorna blev serverade fläskkött under en grilltillställning som chefen bjöd på. De som inte ville äta köttet uppmanades att ta en glass. Vid en heldagsutbildning som vi hade upprepades det här med köttet, berättar Emir.
 
En annan anställd som Metro talat med bekräftar Emirs uppgifter.
 
– Det är mycket snack bakom ryggen och konstiga frågor och kommentarer om invandrare. Det är svårt att jobba under sådana förhållanden men jag känner mig tvungen att vara tyst, jag har en stor familj att försörja, säger mannen.
 
Arbetssituationen blev till slut så påfrestande för Emir att han blev akut sjuk och enligt läkarna berodde symptomen på stress. Emir blev sjukskriven och är så än i dag.
 
– Jag vill inte smutskasta Räddningstjänsten Syd, här finns många anställda som är guld värda och som räddar liv varje dag. Problemet är några enskilda som förstör för oss andra, säger Emir.
 
Metro har sökt ledningen för Räddningstjänsten Syd som väljer att inte bemöta de allvarliga anklagelserna. 
 
”Vi kommenterar inte personalärenden”, uppger Sabine Kutzner, HR strateg vid Räddningstjänsten Syd, i ett mejl.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset