Emma, 21, hjälper företag att strimla hemliga dokument
Emma, 21, hjälper företag att strimla hemliga dokument

Emma Lynam, 21, i Townsville, Australien har svårt att prata och kan varken läsa eller skriva. Perfekta egenskaper för företag som vill strimla sekretessbelagda dokument. ”Du hade kunnat lägga en statshemlighet framför hennes ögon och hon hade inte vetat om det”, säger hennes mamma Jo Lynam.

Jo Lynam i Townsville, delstaten Queensland, Australien hoppades länge att dottern Emma skulle lära sig läsa och skriva. Men det blev aldrig så.  Emma Lynam som älskar musik och att dansa råkar ha Downs syndrom och en hörselnedsättning som har försvårat hennes inlärning. 

Att just läsa och skriva tänkte Jo Lynam var det som behövdes för att Emma Lynam skulle kunna få ett jobb, rapporterar tv-kanalen ABC Open North Queensland. Men hon hade fel. 

LÄS MER: Madeline, 18, har Downs syndrom nu uppfyller hon sin dröm
 

Det faktum att dottern varken kan läsa eller skriva är faktiskt huvudanledningen till att hon fått jobb. När Emma gick i skolan besökte de ibland kontor för att göra enklare kontorsarbeten, men det enda som Emma verkligen uppskattade var att strimla papper i dokumentförstöraren. Jo Lynam som själv jobbat på justitiedepartementet fick en idé för dotterns framtid.
Emma Lynam har nu ett företag som heter Master Shredder (ungefär: Mästarstrimlaren), som går ut på att hon förstör hemliga dokument för företags räkning. 

Hon anlitas nu av ett kreditföretag och flera advokatfirmor. 
– Du hade kunnat lägga en statshemlighet framför hennes ögon och hon hade inte vetat om det, säger Jo Lynam. 

► LÄS MER: Hon ville hjälpa Yasir att få jobb – inlägget har delats av tusentals
 

Emma Lynam älskar sitt jobb. 
– Som mamma är jag tacksam att jag får se min dotter gå upp på morgonen och gå till jobbet. Att hon känner sig behövd, att hon gör något och hjälper till. Att hon skapar sig ett liv, precis som alla andra 21-åringar, säger Jo Lynam. 

Emma: Master Shredder from ABC Open North Queensland on Vimeo.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset