Emma, 27, ville göra ett bröstlyft – men blev övertalad att göra bröstförstoring utan narkos. Resultatet blev katastrofalt och i dag är hon sjukskriven och lider av konstanta smärtor. "Jag var obedövad på vissa ställen, det här är den värsta tortyrmardrömmen jag varit med om", säger hon.

Alva Forsberg Fierro.

Emma ville ha ett bröstlyft. Men när hon väl låg på operationsbordet gav kirurgen henne, efter övertalning, i stället en bröstförstorning. 

Privat.
Privat.

Det var i april som Emma förstorade brösten på en klinik i centrala Stockholm. Vad som från början var tänkt att bli ett bröstlyft (ett lyft av brösten, utan att man fyller dem med något) slutade i en skräckupplevelse med enorma, ojämna silikonbröst som sitter olika högt. Dessutom har hon fått stora ärr på revbenen som kommer synas resten av livet.    

–  Den här händelsen är ett trauma som jag måste bearbeta hos en psykolog, säger Emma.

Vid konsultationen träffade hon kirurgen och vd:n för kliniken som också genomförde operationen.

– Han sa att jag skulle få exakt det resultat jag ville ha, ett bröstlyft utan ärr. Han lät väldigt övertygande och kunnig på sitt område, berättar hon.

Men när de började diskutera pris anade hon oråd. Först sa kirurgen att bröstlyftet skulle kosta 50 000 kronor. Eftersom Emma fortfarande studerar förklarade hon att det var mycket pengar.

– Då frågade han hur mycket jag hade. Jag sa att jag hade 30 000 kronor på kontot som jag tagit lån för och det gick han med på. Han sa att han ville hjälpa mig.

Operation bokades klockan 17 en lördag. Men väl vid operationsbordet ändrade sig plötsligt kirurgen. Det som Emma och han kommit överens om gällde inte längre.

– Han sa att jag skulle få ärr och att det inte gick att lyfta upp brösten som jag ville, då skulle det även krävas ett bröstimplantat.

►LÄS MER: Skräckkliniken förstörde Emelies kropp: "Kände hur de skar"

Emma blev upprörd och fick starka olustkänslor. Att förstora brösten var det sista hon ville. Dessutom fick hon veta att operationen skulle ske under lokalbedövning ­ – och inte i narkos. De minsta bröstimplantaten på 250 milliliter hade kliniken heller inte lager, så det fick bli dem på 300 milliliter, som var ”nästan samma sak” enligt läkaren.

– Jag var rädd och kände mig osäker men det gick så fort. Jag förlitade mig helt på hans omdöme och kompetens.

Trots att magkänslan sa åt henne att gå därifrån stannade hon. I dag ångrar hon det djupt. Operationen var en mardröm. När läkaren började skära i hennes bröst kunde hon känna nästan allt, eftersom hon var obedövad på vissa ställen.

– Smärtan var obeskrivlig, jag skrek rakt ut och tårarna bara sprutade. Läkaren och sjuksköterskorna började skratta åt mig, det var så förnedrande, säger hon.

Operationen pågick i cirka tre timmar. Efteråt var kirurgen nöjd och sjuksköterskan sa att ”hennes bröst var stora och sexiga”, enligt Emma som befann sig i total chock. Efter den drygt tre timmar långa operationen sa kirurgen bryskt: ”Nu kan du ta på dig kläderna och gå hem”.

►LÄS MER: Line, 46, var på skräckkliniken: "Låg på en slaktarbänk"

Den natten kräktes hon flera gånger och det gjorde så ont att hon trodde att hon skulle dö.

– Jag ville bara skära av mig brösten. Dessutom var jag så fullproppad med lugnande från operationen att jag kunde fått hjärtstillestånd, säger hon.

Bröstimplantatet hade hamnat alldeles för långt ner och ärren satt på revbenen. I dag cirka en månad efter operationen ser hennes bröst fortfarande deformerade ut.

– Mina bröstveck sitter långt ner och det ser ut som jag har fyra bröst nu.

För att Emma skulle få tillbaka sina pengar för det uteblivna bröstlyftet krävde kirurgen dessutom att hon skulle skriva på ett kontrakt där det står att hon aldrig varit hans patient och aldrig har besökt kliniken.

Hon har nu anmält kirurgen för fel i vården till IVO, Inspektionen för vård och omsorg och ärendet ska utredas. Kirurgen har sedan tidigare anmälningar hos IVO och när Metro når honom vill han inte kännas vid att operationen misslyckats.

– Jag har inte gjort något fel. Hon har fått jättefint resultat, hon ljuger och är psykiskt instabil, säger kirurgen.

Hur vet du att hon är psykiskt instabil och i så fall varför väljer du att operera en sådan patient?

– Jag insåg det först i efterhand, men nu har vi skrivit avtal på att hon får pengarna tillbaka och jag avsäger mig allt ansvar för denna patient.

Varför valde du att göra bröstförstoringen med lokalbedövning ?

– Det är inte konstigt, alla gör det och många av mina patienter vill ha det eftersom de är rädda för narkos. Jag har gjort minst 70 operationer med lokalbedövning.

Emma heter egentligen någonting annat.

LÄS MER: Elisabet, 46, opererade brösten på skandalkliniken: "Skrek och ville därifrån"

Privat/plastikkirurgigruppen.

Föreningen för estetisk kirurgi: Otroligt plågsam operation för patienten

Birgit Stark, ordförande i svensk förening för estetisk kirurgi, känner inte till någon kirurg i Stockholm som gör bröstförstoringar under lokalbedövning.

– ­Det blir en otroligt plågsam operation för patienten och är absolut inte något jag skulle rekommendera, säger hon.

Hur ser du på att kirurgen valde att göra implantat på operationsdagen i stället för ett bröstlyft, som han utlovat från början?

– Det är inte okej att man ändrar sin planering på operationsdagen. Patienten ska få betänketid och läkaren måste ha ett intyg på att patienten verkligen är mogen för att göra ett ingrepp, säger hon.

Emma fick inte känna på implantaten och heller inte den minsta storleken eftersom kliniken inte hade dem ”hemma”, skulle du säga att en seriös kirurg gör så?

– Det här är en människa som inte verkar ha den erfarenheten som krävs. Man ska ha en tydlig plan inför en operation. Det är en avsevärd skillnad på 250 och 300 milliliter när det gäller implantat.  

Vem får utföra estetisk kirurgi i dag?

– Tyvärr får vem som helst göra det trots att man inte är legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal. Därför hoppas jag och mina kollegor att det införs en standardisering så snart som möjligt. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset