Emma Dalman i samband med transplantationen och efter Vätternrundan.
Emma Dalman i samband med transplantationen och efter Vätternrundan.

För bara två år sedan fick Emma Dalman, 29, ett nytt hjärta. Nu är hon halvvägs igenom en svensk klassiker – och vill uppmärksamma folk om organdonationer.

Vintern 2012 märkte Emma Dalman från Karlstad att något inte stod rätt till med henne.

– Jag trodde att jag hade fått dålig kondition och magsår. Jag kunde inte föreställa mig att det var hjärtat, säger Emma Dalman.

En natt när hon var hos sina föräldrar spred sig en smärta i kroppen och hon fick ingen luft. Tillsammans med sin mamma åkte Emma till akuten på morgonen.

– Inne på akuten såg de att det inte var magsår utan rullade in mig på hjärtkliniken ganska omgående. De sa att jag hade ett kraftigt förstorat hjärta, att jag hade allvarlig hjärtsvikt.

Det var svårt för Emma Dalman att ta in. Först efter några dagar började hon förstå allvaret i det.

– Jag vara bara timmar eller dagar ifrån ett hjärtstopp.

Hon blev sjukskriven med mediciner, men det hjälpte inte. I slutet av 2012 stod det klart att en transplantation var nödvändig. Efter tre månader på väntelistan ringde telefonen.

– Jag satt på ett tåg när de ringde. De sa att de hade ett hjärta som passade mig och att jag skulle gå av på nästa station så att de kunde hämta mig. Det var ett udda samtal, säger Emma Dalman.

LÄS MER: Teddy levde bara i 100 minuter – men räddade ett liv

Efter operationen var hon svag. Vägen till att kunna börja träna igen var lång, men det gick. Emma Dalman bestämde sig för att genomföra en svensk klassiker, det vill säga att ta sig igenom Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet – under ett år.

I helgen klarade hon cykelloppet Vätternrundan på 17 timmar och är nu halvvägs igenom klassikern.

– Det känns helt otroligt. För ett par år sedan kunde jag knappt gå 300 meter, nu har jag cyklat 300 kilometer.

Det som återstår är Vansbrosimningen och Lidingöloppet. En anledning till att hon genomför den tuffa utmaningen är att hon vill uppmärksamma folk om organdonationer.

– Jag vill få fler att inse vad organdonation handlar om. Många tänker kanske att de ska donera men har inte pratat med någon om det. Jag vill också visa alla som står på väntelistan hur bra det kan bli, säger Emma Dalman.

Visserligen måste hon äta mediciner livet ut för att kunna behålla hjärtat. Men Emma är ändå positivt överraskad av hur bra allting har blivit.

– Nu jobbar jag för en ideell organisation som heter Mer organdonation. Jag brukar säga att jag jobbar med en fråga som ligger mig varmt om hjärtat, säger hon.

►LÄS MER: Här säger de hejdå till ettårige sonen – donerar hans organ till treåring

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset