Emma Lowa tillsammans med hunden Lycka. 
Emma Lowa tillsammans med hunden Lycka. 

Efter att ha levt med diabetes i flera år bestämde sig Emma Lowa för att skaffa en diabeteshund som kunde hjälpa till att håll koll på hennes sjukdom. I dag kan hon inte föreställa sig ett liv utan hunden Lycka. ”Hon känner av mitt låga blodsocker innan jag ens har en aning om det".

Hon blev diagnostiserad med diabetes typ 1 vid 17 års ålder vilket förändrade hennes liv drastiskt. I dag har Emma Lowa Sällström, 30 år i Malmö, lärt sig leva med sjukdomen. Mycket tack vare det val hon gjorde för två år sedan då hon skaffade Lycka, en curly coated retriever-hund som nu har blivit en naturlig del i hennes liv. Lycka är särskilt tränad för att känna av Emma Lowas blodsocker och varna om det ligger för lågt. 

– Tanken är att man ska slippa få blodsockerfall. När man får dem drabbas man bland annat av skakningar, svettningar och sudding syn. Går det för lång tid utan att man äter något kan man svimma, hamna i koma, eller i värsta fall dö, säger Emma Lowa. 

LÄS MER: Daniel, 29, har diabetes: "Man kan äta en liter glass utan problem"

Hon har en blodsockermätare och genom den kan hon hålla koll på att hennes värden inte är för låga, men oftast är Lycka snabbare i sin bedömning än vad tekniken är. Hon känner av att blodsockernivån kommer att sjunka och kan varna Emma Lowa redan innan hon börjar må dåligt. 

– Då lägger hon sig ner och trampar med tassen. I princip varje dag hjälper hon mig med det. 

Ett så starkt band som finns mellan Emma Lowa och Lycka är inget som kommer över en natt, det kräver mycket tid och hårt arbete av både människa och hund. Emma Lowa har alltid haft ett hundintresse men det var först när hon kom i kontakt med andra som hade diabeteshund som hon kände att det var något hon ville göra. 

Lycka hade som valp valts ut att bli en servicehund, men inte specifikt just för diabetes. När hon sedan kom till Emma Lowa började hårdträningen för att bli en certifierad diabeteshund, vilket främst innebar att träna på att reagera på lågt blodsocker. I mars i år blev Lycka slutligen godkänd. 

LÄS MER: Hundar kan hjälpa veteraner i USA

– Jag får ofta många frågor, folk är nyfikna. När hon har sitt täcke får man inte klappa henne för då jobbar hon. Hon märker även skillnad själv, hon vet att hon inte får gå runt och lukta och kissa när hon har täcket på sig. 

Emma Lowas blodsocker kan sjunka när som helst på dygnet och det går inte att förutspå när det kommer att ske. Det kan även sjunka på natten när hon ligger och sover, vilket kan innebära en stor fara om hon inte vaknar av sig själv. Men då finns Lycka där och väcker henne. 

– Hon är bredvid mig hela tiden och hon får mig att känna mig mycket tryggare. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa