Emma Stone på röda mattan och i serien "Maniac".
Emma Stone på röda mattan och i serien "Maniac".

Oscarsvinnaren Emma Stone, 29, är nästa stora Hollywoodstjärna att medverka i en tv-serie. Nu gör hon en av huvudrollerna i ”Maniac”, Netflix nya storsatsning. "Det var lite utmanande och utmattande och förvirrande", säger hon.

Det är ingen brist på skådespelare i Hollywood-eliten som flockas till tv-rutan och streamingtjänsterna. Näst på tur är Emma Stone. Men stjärnan insisterar på att det inte var ett ”karriärsbeslut”, utan snarare en chans att få utforska den psykedeliska värld skapad av den amerikanska författaren Patrick Somerville och ”True detective”-regissören Cary Joji Fukunaga.

LÄS MER: ”Höstens premiärer: Filmerna och serierna du inte får missa 2018”

Emma Stone, som vann sin första Oscar förra året för bästa kvinnliga huvudroll i musikalfilmen ”La la land”, spelar mot bland andra Sally Field, Justin Theroux och sin ”Supersugen”-kollega Jonah Hill i ”Maniac”.

– Jag tänkte att om Nicole Kidman har gjort det, så gör jag det, skojar hon om att nu vara med i en tv-serie.

Jonah Hill och Emma Stone i sina rollfigurer.

– Nej men Cary och jag hade pratat om det här. Vi träffade för första gången i januari 2016, ungefär ett och ett halvt år innan det här kom samman och jag tyckte att det var spännande att utforska dessa karaktärer under den här tiden. Det var en fröjd att göra det här.

”Maniac” består av tio avsnitt och är baserad på den norska tv-serien med samma namn. Den handlar om Annie Landsberg (Stone) och Owen Milgrim (Hill), två problemtyngda främlingar som lär känna varandra i en experimentell och mystisk läkemedelsprövning. Behandlingen leds av uppfinnaren Dr James K Mantleray (Theroux), som hävdar att det går att reparera vad som helst i sinnet, vare sig det handlar om brustna relationer eller psykiska sjukdomar, och därmed också lösa dessa problem permanent.

LÄS MER: ”Här är de bästa filmerna på Netflix 2018”

Emma Stone beskriver hur hon i ”Maniac” behövde växla mellan olika karaktärer och verkligheter, när läkemedelsprövning inte går som planerat.

– Det var så spännande eftersom att jag hade drygt två veckor per karaktär, utöver Annie. Jag älskade att komma in i alla dessa olika karaktärer, även om det var lite utmanande och utmattande och förvirrande.

Med idén om att den här läkemedelsprövningen ska kunna bota all typ av ångest, vilket budskap tycker du att serien har vad gäller psykisk hälsa?

– Jag tycker att dialogen om psykisk hälsa är väldigt viktig. Vad Annie har gått igenom eller vad Owen har gått igenom och vad de har haft att göra med mentalt tycker jag är viktigt, säger hon och fortsätter:

– Men jag vet inte om avsikten i sig var att göra ett stort uttalande om psykisk hälsa.

Kommer det att hjälpa till att ta itu med stigmat kring ämnet?

– Jag hoppas i allmänhet, i världen, att vi kan förstå att det ”normala” inte finns. Folk går igenom alla möjliga saker och om du behöver ett piller för att få kemin att fungera, visst. Om du behöver gå i terapi, visst. När det kommer till kritan handlar det om mänsklig kontakt, säger hon och fortsätter:

– Att stigmatiseringen minskar är toppen, jag är glad över att fler pratar om de problem vi har.

”Maniac”

Amerikansk version av den norska tv-serien från 2016 med samma namn.

Netflix-serie i tio avsnitt.

Skapad av Patrick Somerville och regisserad av Cary Joji Fukunaga.

Emma Stone, Jonah Hill, Justin Theroux, Sally Field, Sonoya Mizuno och Gabriel Byrne gör rollerna.

Rekommenderas från 16 år.

Gemma Dunn/Press Association/The Interview People. Översättning och bearbetning: Natalie Demirian

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset