Inte ens lärarna trodde på Emmelie Renlund.
Inte ens lärarna trodde på Emmelie Renlund.

Emmelie Renlund har jobbat som snickare i sex år – men blir fortfarande ifrågasatt av manliga kollegor och förväxlad som praktikant.

Privat

Emmelie Renlund.

– Det känns för jävligt, säger hon.

Hon är grovsnickare, har samma kläder, verktyg och arbetsuppgifter som männen, sitter i styrelsen för fackförbundet Byggnads och har rankats som en av framtidens mäktigaste ­personer av TCO. Men Emmelie Renlund, 25, i Umeå, måste ändå bevisa att hon inte är sämre – om och om igen.

– Jag blir otroligt ofta ifråga­satt när jag är ute på byggen och träffar under­entreprenörer. Det är ganska tröttsamt att de gång på gång tror att jag är ute och testar på yrket. Sedan kan de fråga efter min manliga kollega, och när jag för­klarar att de kan fråga mig så säger de att det kan väl inte du svara på.

Emmelie minns dagen när hon berättade för ­familjen om sina framtidsplaner.

– Min pappa sa att du kommer aldrig att kunna jobba som snickare på grund av att det är ett tungt yrke och machokulturen som finns. Han ville väl skydda mig.

Inte ens lärarna trodde att hon skulle klara det.

– En av dem sa till oss att tjejer inte kan jobba i ­byggbranschen, att det ­enda vi kan göra är att bli målare.

Efter utbildningen anställdes hon och tre killar från klassen som lärlingar av ett byggföretag. Hon fick en provanställning – killarna blev erbjudna fast jobb direkt.

– Dåvarande chefen sa det rakt ut, att jag fick ­provanställningen för att jag var tjej. Det var ganska tungt att få den käft­smällen.

Byggarbetarfacket genomför just nu en nationell kampanj för att uppmärksamma sexismen i branschen.

– Ofta handlar det om hur man pratar med varandra, det är kvinnoförnedrande uttryck, fördomsfulla skämt och allmän tuff jargong. Det kan bli ganska tufft för en tjej som är ensam kvinna på en arbetsplats eller i ett ­arbetslag, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset