Efter den uppmärksammade abortdebatten hoppas nu amerikanska republikaner att Mitt Romneys tv-sända tal i morgon ska ge medvind för partiet inför presidentvalet den 6 november. I går nominerades Romney formellt till Republikanernas presidentkandidat.

Jay LaPrete/all over press
Empatisk Romney ska vinna fler röster

I morgon ska den amerikanske presidentkandidaten Mitt Romney hålla sitt stora tal på partikonventet i Florida. Valet i november ser ut att bli jämt mellan Romney och president Barack Obama.

I går nominerades Mitt Romney formellt som Republikanernas presidentkandidat. Omröstningen ägde rum vid det fyra dagar långa partikonventet i Tampa i Florida – en tillställning som redan har fått kortats ner på grund av ovädret Isaac.

Nu väntar alla på konventets final i morgon, då Romney ska hålla sitt tv-sända tal. Frågetecknen är många och även inom det egna partiet har han motarbetats.

– Den största frågan för partiet är hur man ska kunna banta statsmakten, alltså fixa kombinationen av sänkta skatter och reducerade skatteavdrag. Det är en svår sits eftersom USA nu har den största statsskulden någonsin. Det enda jag tror att han kommer säga är att han vill riva upp ”Obama Care” (presidentens socialförsäkringsreform), säger Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet.

– Den ideologiska debatten handlar om hur stor statsmakten ska vara, och rent konkret kan man säga att det står för eller emot ”Obama Care”.

Även Frida Stranne, universitetslektor i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad, säger att socialförsäkringsreformen är en viktig fråga inför valet:

– Kritiken mot honom måste han ignorera och i stället presentera sig som den enda alternativa vägen för USA att möta framtiden, menar Frida Stranne.

Enligt opinionsinstitutet Ipsos mätning inför Republikanernas konvent får Obama och vicepresident Joe Biden stöd av 46 procent av väljarna, medan Romney och hans vicepresidentkandidat Paul Ryan får 42 procent.

– Man vill vinna flest röster i de stora, viktiga delstaterna. Där ligger Romney jämsides eller är till och med förbi Obama som inte alls varit den stjärna han var 2008, säger Per Jönsson.

Så ska Romney utmana Obama

Bli en starkare och mer mänsklig ledare

Mitt Romney har anklagats för att framstå som stel och för att övertyga väljarna om motsatsen anses hans hustru, Ann Romney, vara ett starkt vapen. Ann, som lider av multipel skleros och har övervunnit bröstcancer, har förmågan att prata om sin man och deras fem söner på ett mycket personligt sätt, skriver TT. Men mycket är naturligtvis även upp till Mitt Romney själv.

– Han måste främst framstå som en stark och engagerad ledargestalt. Han har haft svårt att nå igenom. Han måste beröra, säger Frida Stranne, universitetslektor i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad.

Vrida debatten
mot ekonomin

Arbetslösheten och ekonomin har inte gått Barack Obamas väg, vilket Romney tros kunna plocka röster på. Men samtidigt har abortdebatten försvagat honom.

– I takt med att kampanjen intensifieras kan han dock vinna mark om han lyckas vrida debatten mot ekonomin och tona ner det andra. Han måste göra ett tydligt intryck i sitt tal på konventet, säger Frida Stranne.

Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet tror dock inte att Romney kommer att lägga fram någon särskilt detaljerad plan över sin ekonomiska politik vid sitt tal på konventet – förutom att han vill riva upp Obamas   socialförsäkringsreform.

Visa tydligt var
han står politiskt

Mitt Romney har anklagats för att svänga för mycket politiskt.

– På den tiden han var guvernör var han en liberal som till exempel var för abort under vissa omständigheter och kunde acceptera homosexuella äktenskap. Nu försöker han mörka det här, säger Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet.

Att Paul Ryan valts till vicepresidentkandidat antyder dock att Ryan kommer att få representera de starkaste högerkrafterna, menar Frida Stranne:

– Då ger Romney sig själv utrymme att vara lite mer balanserad i mitten, om än klart åt höger. Väljare har däremot svårt att placera honom och det är inte bra, säger Stranne.

Så ska Romney utmana Obama

Hans Bergström

Fd chefredaktör DN, docent i statsvetenskap, bor i USA, på SvD Brännpunkt: ”Romney förstår företagandets villkor och är en bevisat skicklig ledare. I sociala och kulturella frågor är han i grunden tolerant. Romney är ett dugande, och inte skrämmande, alternativ till en president som bör få gå.”

Elizabeth Walentin

  Seniorkonsult på PR-byrån StrandbergHaage, arbetade i Obamas valkampanj 2008, på SvD Brännpunkt: ”Vill du avskaffa abort, se till att bara heterosexuella kan gifta sig och göra det lätt att köpa vapen är Romney kandidaten för dig. Och när det gäller miljöfrågor så syns de inte alls i hans valplattform.”

Roland Poirier Martinsson

Filosof, författare, katolik, chef för Timbro Medieinstitut på Aftonbladets Proffstyckarna: ”Mitt Romney är knastrig när han skämtar. Han äger manér som för tankarna till Andy Griffith. Om han ska ge någon en spontan kram tappar han bort viktiga element, som spontaniteten och kramen.”

Björn M Ottosson

  Doktorand och lärare i statsvetenskap vid Stockholms universitet på Newsmill:
Att välja en av det republikanska partiets unga stjärnor är ett djärvt drag som med största säkerhet kommer att förändra synen på Romneys natur på ett positivt sätt. Han är inte så försiktig som många trott.”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset