Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru fängslades i Etiopien den 12 maj för två år sedan.
Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru fängslades i Etiopien den 12 maj för två år sedan.

I snart två år har den svenske hjärtläkaren Fikru Maru suttit fängslad utan rättegång i Etiopien under vidriga omständigheter. Enligt familj är han oskyldig och nu anordnar dottern Emy Maru en demonstration för att uppmärksamma pappans orättvisa öde. – Vad som hänt honom där är fruktansvärt, säger hon.

Privat

På lördag anordnar Emy Maru en manifestation för att uppmärksamma att hennes pappa varit frihetsberövad i två år.

Det var en söndag och Emy Marus pappa skulle flyga hem till sin familj i Sverige när 30 federalpoliser plötsligt dundrade in på planet, hotade honom med vapen och tog honom till det ökända Kality-fängelset – där även journalisterna Martin Schibye och Johan Persson hölls fängslade.

– Han klämdes in i ett rum med 12 andra personer utan förhandling. Där sov de och åt direkt på golvet, berättar dottern Emy, 28, för Metro.

På tisdag, den 12 maj, har den svenske hjärtläkaren Fikru Maru suttit häktad i det etiopiska fängelset i två år utan rättegång.

– Han väntar fortfarande på att bli dömd för ett brott han inte begått. Nu bor han i ett rum med 130 fångar där brottsmisstankarna varierar, allt från stöld till mord och våldtäkt. De delar på tre toaletter och förhållandena är hemska, berättar Emy som varit och hälsat på sin pappa i fängelset flera gånger.

Fikru Maru misstänks ha mutat sig fri efter att ha fastnat i tullen med sjukhusutrustning som skulle användas på en klinik i Addis Abeba, men enligt familjen stämmer det inte.

– Han är bara en liten spelare i ett politiskt spel. Tullministern har blivit arresterad för korruptionsbrott och nu försöker man hitta alla möjliga inflytelserika personer som har en koppling till ministern för att vinna folkets stöd, säger Emy.

Fikrus svenska advokat Hans Bagner, menar att han hade oturen att befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. Den förhalade rättsprocessen bryter dessutom mot FN-konventionen och Etiopisk lag.

– Nu är han indragen i en stor rättsprocess som han inte har något alls med att göra, och har blivit en bricka i en slags maktspel, säger hans svenska advokat Hans Bagner till SVT.

Trots att svenska politiker på senare tid med varit mer aktiva i påtryckningarna gentemot den etiopiska staten, så görs inte tillräckligt för att hjälpa hennes pappa, menar Emy.

För att uppmärksamma pappans öde har hon därför nordnat en manifestation. Den kommer att hållas nu på lördag den 9 maj på Sergels torg i Stockholm. Talare från riksdagen, läkarförbundet samt familj och vänner kommer att finnas på plats för att uppmärksamma att Fikru varit frihetsberövad i två år.

– Det har varit väldigt tufft att vara utan pappa så länge. Jag vill att så många som möjligt får kännedom om de hemska orättvisor som råder i Etiopien och med manifestationen hoppas jag även att svenska myndigheter får upp ögonen för min pappas situation.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset