Visste du att en pint starköl innehåller ungefär lika många kalorier som ett paket bacon? Antagligen inte. Något krav på märkning av kalorier på alkoholhaltiga drycker finns nämligen inte. Men det är på väg att ändras.

TT

Näst efter fett är alkohol det energitätaste livsmedlet räknat per gram.

Du kanske trodde att ”ölmage” bara beror på andra osunda vanor i anslutning till alkoholintaget. Men det stämmer inte. Näst efter fett är alkohol det energitätaste livsmedlet räknat per gram, även om det är omstritt hur alkoholen påverkar vår vikt jämfört med andra livsmedel. Dessutom kan till exempel öl och vin innehålla höga halter kolhydrater och socker.  

Inom EU är alkoholhaltiga drycker undantagna från krav om näringsinnehåll på förpackningen, men i en rapport som publiceras i ansedda British Medical Journal föreslås att även alkoholproducenter ska tvingas skriva ut hur många kilokalorier och andra näringsämnen flaskorna och burkarna innehåller. 

Enligt rapporten, som författats av Fiona Sim, ledamot i Royal Society for Public Health, har bara var femte koll på hur många kalorier en öl innehåller.

– De flesta kvinnor vet till exempel att två glas vin med 370 kalorier utgör nästan en femtedel av deras rekommenderade kaloriintag och dessutom mer än den rekommenderade mängden alkohol, säger hon till Time. 

Hon vill att kalorierna i öl, vin och sprit ska räknas precis som de vi får i oss från mat. 

– De av oss som jobbar i vården frågar våra patienter om vikt, matvanor, och motion men hur många frågar om kaloriintaget från alkohol?

Hon får stöd av andra forskare och EU-parlamentet kommer nu att rösta om undantaget kommer att tas bort från drycker med över 1.2 procent alkohol. Många tillverkare har redan börjat skriva ut kaloriinnehållet på sina produkter frivilligt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset