Jan Sjöberg

Författarinnan Vibeke Olsson-Falk berättade om sin pappa Jolo, Jan Olof Olsson.

Jolo, Jan Olof Olsson, författaren och journalisten som bodde på Lidingö under många fram till sin död 1974, har sedan knappt tio år ett litterärt sällskap uppkallat efter sig - Jolosällskapet. På torsdagskvällen ordnade detta litterära sällskap en medlemsträff som avslutades i huset som Jolo och hans hustru, författarinnan Margareta Sjögren (1919-1996) bodde i på Åkervägen 17 vid Hersby gymnasium.

SITTANDE I TRÄDGÅRDSSTOL
Mötet startade vid de bägge makarnas gemensamma gravplats i kolumbariet på Lidingö kyrkogård. I den lite kyliga kvällen berättade deras dotter, författarinnan Vibeke Olsson-Falk, en del minnen om sin pappa. Jolo avled plötsligt och oväntat på valborgsmässoaftonen 1974 och man fann honom sittande i en trädgårdsstol utanför sitt hus. Inte förrän sent på dagen därpå fick Vibeke veta vad som hänt, och just den plötsliga förlusten har alltsedan dess påverkat hennes liv. Hon klarar inte av när personer oväntat blir försenade, för då kommer snabbt tanken att något allvarligt har hänt.
Vibeke Olsson-Falk berättade hur de unga blivande författarna möttes. Jolo, född 1920, och  Margareta träffades på kårhuset i Stockholm och satt rätt snart, som så många andra i den så kallade Myrdalssoffan och kramades. Soffan var döpt efter makarna Alva och Gunnar Myrdal som på 30-talet predikade att det måste födas fler barn i landet ...

SLÄNGDE PÅ LUREN
Andra världskriget präglade hela tillvaron och det blev åtskilliga avsked på Centralstationen när Jolo, som så många andra, åkte iväg för att bevaka landets gränser. Och knappt om pengar var det. Det unga parets förlovningsmiddag kunde inte ens betalas så restaurangen fick ta förlovningsbuketten som delbetalning.
Jolos telefonvett var inte det bästa. Vibecke nämnde att hon ibland skämdes när kamrater ringde till henne och livrädda slängde på luren efter att Jolo svarat med ett barskt "Haaalå". Kamraterna trodde att det var en arg officer de ringt till istället. Men i verkligheten var Jolo en blandning av allvar och glädje och han tyckte inte alls att det var omanligt att gråta på bio eller hemma. "Ibland satt vi hemma allihop och bara grät", som Vibeke Olsson-Falk sa.
Efter att Jolosällskapets representanter lagt ner en krans vid graven gick alla till Åkervägen 17 för en avslutande måltid, som dock fick hållas utomhus eftersom hela huset nu genomgår renovering. Huset, byggt 1909, har bara haft tre ägare under alla år: Först bodde här "Herr Arvidsson", sedan Jolo med familj och nu, sedan1978 Gabriel Thulin, som naturligtvis är medlem i sällskapet.
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset