Kritikerrosade ”Weeds” tar vid där ”Desperate housewives” slutar

TV3

Nancy Botwin (Mary-Louise Parker) tvingas sälja cannabis för att betala huslånen. Första säsongen av ”Weeds” går i TV 3 på onsdagskvällar. I USA är redan andra säsongen i gång.

SERIEMÖDRAR. Desperata amerikanska hemmafruar har redan gjort succé i svensk tv. Men nu kommer tv-serien ”Weeds” och vrider kniven ett varv till i den amerikanska drömmen. I centrum för den svarta dramakomedin står vilsna nyblivna änkan Nancy Botwin (Mary-Louise Parker) som säljer cannabis för att kunna behålla villan. Hennes granne Celia Hodes är en politiskt korrekt ordförande i Hem och Skola som iskallt rakar håret av otrogne maken och lurar överviktiga dottern att ta laxermedel.
– Celia är galen, säger Elizabeth Perkins om sin rollfigur. Hon lever blint på instinkt. Men jag gillar hur Jenji Kohan (manusförfattaren) utan att slå en i huvudet får fram ett starkt politiskt budskap om hur vi i det amerikanska samhället bara plöjer fram utan att tänka på konsekvenserna. I USA har ”Weeds” hyllats av kritikerna. Bland annat har Elizabeth Perkins nominerats till en Golden Globe. Men seriens skapare och skådisar beredde sig för protester vid premiären.
– Vi väntade oss attacker från den kristna högern, antidrogkampanjer … Men det hände ingenting! Jag tror det beror på den stora apati som råder i Amerika. Hade serien kommit för tio år sedan hade det blivit ett enormt ramaskri. Men dessutom tror jag folk fattar och gillar serien.

•• Hur ska USA ta sig ur den här apatiska konsumtionen?
– Det måste bli revolution!  Vi uppfostrar inte en politiskt aktiv generation, utan Xboxspelare och tv-tittare. Jag vet inte hur USA ska kunna komma tillbaka.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset